Cel mai amplu eveniment din ţară dedicat artei – Art Safari – își deschide porțile între 16 – 26 septembrie 2021 cu 4 pavillioane muzeale care vor aduce vizitatorii mai aproape de artă.
Ediția de anul acesta va începe pe 16 septembrie și va aduce câteva zeci de mii de spectatori care vor vedea opere de Samuel Mutzner, Constantin Piliuță, dar și o întreagă secțiune a femeilor artist sau una dedicată supereroilor.
Ioana Ciocan, director general Art Safari, a vorbit într-un interviu pentru News Bucuresti despre lucrările expuse în acest an în cadrul evenimentului, despre surprizele pregătite pentru vizitatori, dar și despre interesul tot mai mare pentru artă al românilor.
Ciocan: S-au pictat mii de metri pătrați, culori surprinzătoare și personaje fantastice
News Bucuresti: Cum a reușit evenimentul Art Safari 2021 să se adapteze vremurilor prezente?
Ioana Ciocan: În perioada aceasta foarte dificilă, de pandemie, marile muzee ale lumii și-au deschis porțile virtual și, în acest fel, au putut fi vizitate de oameni care, poate, nici nu se gândeau că vor ajunge să le treacă (fizic) pragul. Digitalizarea, mediul virtual, viteza cu care circulă informațiile au, printre multe alte rezultate, și facilizarea accesului oamenilor la arta vizuală. Ne place să ținem pasul cu timpul și cu timpurile. Ne-am adaptat la pandemie, ne-am adaptat la digitalizare. Ediția din acest an a Art Safari – cea de-a VIII – introduce posibilitatea vizitării digitale tuturor celor care din diverse motive nu pot fi fizic alături de noi. Ghizii vor fi Marius Manole și Horia-Roman Patapievici și ei vor povesti lucruri fabuloase despre expoziția Mützner și Piliuță. Vom avea două tipuri de vizite, vizite cu ghid care se vor desfășura live și vizite virtuale pe care doritorii le pot accesa oricând le permite programul.
”Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului”
News Bucuresti: La ce să se aștepte vizitatorii Art Safari în cea de-a opta ediție? Care sunt surprizele din acest an?
Ioana Ciocan: Mult grafitti, multe intervenții în spațiu realizate chiar de artiști ! S-au pictat mii de metri pătrați, culori surprinzătoare și personaje fantastice. Anul acesta, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Acolo, Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții:
- Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian,
- Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean
- Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu
În cadrul Arcub-Hanul Gabroveni se va afla expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.
Anul acesta, mai mult ca oricând, apreciem efortul domnului director Adrian Majuru de a repune în circuitul urban o clădire emblematică a Bucureștiului Palatul Dacia-România. O mare provocare pentru echipa Art Safari de a organiza expoziții în Palatul Dacia-România cu opere clasate în tezaur.
News Bucuresti: Ce artiști sunt prezenți la această ediție?
Ioana Ciocan: Anul acesta avem 4 pavilioane muzeale impresionante.
Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet – va fi un excurs expozițional în opera celui care a ilustrat perfect direcțiile artistice ale unei epoci aflate într-un exploziv proces de reînnoire. Va precumpăni impactul creației mutzneriene cu Impresionismul și Neoimpresionismul european din etapa Giverny, anii petrecuți alături de Claude Monet, hotărâtori în evoluția sa artistică, însemnând deschiderea drumului către ”lumină și culoare” în pictura românească. Dar nu vor lipsi nici pânze din marile sale călătorii în jurul lumii, Japonia fiind fascinația culturală a momentului și mai ales, mărturiile tradițiilor autohtone, poezia priveliștilor românești și a pitorescului Balcic.
Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator: Elena Olariu – Expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic.
Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean – Piliuță a fost un pictor al emoției imediate, al instantaneului surprins în prospețimea lui. „Orgoliul meu, mic sau mare, apreciați-l dumneavoastră cum vreți, e de a intra în prezent și nu în istorie”.
Constantin Piliuță omologheză în pictura românească scena de gen ca expresie a derizoriului cotidian și tablourile cu subiect floral ca loc de manifestare a esteticii simplității și armoniei paletei. Ambele sunt atinse nu numai de paloare într-o lumina vie, levantină, dar și de pasiuni ardente, exprimate de subtilele arabescuri ale compoziției. Este o ilustrare a acelui „spiritus loci” ce balansează paradoxal între frecventarea hazardului și seninătatea contemplării propriei inacțiuni sau a frumuseții în expresia sa vegetală. Piliuță a adus zâmbetul în istoria artei noastre, produs fie de spectacolul cotidianului contingent, fie ca expresie a încântării atunci când simplitatea lumii se dezvăluie ca mister al său.
Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu. Tendințe în arta contemporană românească explorează rolul comunităților creative din România și diversele modalități actuale de expresie vizuală, de la desen la țesătură, instalație sau ceramică. Arta supercontemporană românească din acest deceniu nu este ușor de restrâns într-o singură expoziție. Și în ciuda faptului că poate părea provocatoare în conținut sau deconcertantă în estetic, ea este de fapt expresia unor vremuri în care lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Asocierile simbolice și metaforice dintre artă și societate sunt ușor de remarcat în lucrările expuse. Supereroul servește ca metaforă supremă a artistului și capacității sale de a explora, problematiza și critica societatea contemporană.
News Bucuresti: Câte opere vor fi expuse? Care sunt cele mai scumpe lucrări?
Ioana Ciocan: Valoarea operelor expuse în 2021 este de aproximativ 9 milioane euro. 80 de colecționari privați și 25 muzee naționale. În premieră, Muzeul Național de Artă ne împrumută 11 opere importante semnate de Mutzner. La fel, tot pentru prima dată Muzeul Brukental din Sibiu este partenerul nostru. An de an, noi muzee se alătură Art Safari și participă la realizarea de mari retrospective !
”În premieră tururi digitale la Art Safari”
News Bucuresti: La ce număr de vizitatori vă așteptați în acest an?
Ioana Ciocan: Anul trecut am avut avut peste 35.000 de vizitatori, cu toate restricțiile. Anul acesta, aducem arta și mai aproape de oameni. Avem în premieră tururi digitale și continuăm cu Night Tours. Avem celebrele tururi de noapte care sunt foarte populare si care sunt preferate de public. Biletele sunt limitate, deci vă sfătuiesc să vă luați un bilet rapid ca să descoperiți și voi magia Tururilor de noapte. Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, te poți bucura de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks! Iar anul acesta vor fi cu atât mai speciale, cu cât muzica va fi asigurată de Tolouse Lautrec! Iar, pe cei care nu pot ajunge, îi așteptăm să participe la tururile ghidate live alături de Marius Manole și Horia Roman-Patapievici.
News Bucuresti: Cum arată publicul Art Safari în 2021?
Ioana Ciocan: Publicul nostru este foarte tânăr, deschis, este un public care revine la toate edițiile. Este un public cu care noi comunicăm constant, pe care-l ascultăm, respectăm și iubim.
News Bucuresti: Cum s-a schimbat consumatorul român în artă?
Ioana Ciocan: Este din ce în ce mai dormic să vadă opere noi și să experimenteze pe viu emoția artei. Cred ca a devenit mai deschis la nou și mai dornic de artă. De la an la an simțim cum publicul este mai doritor de a vedea expozițiile curatorilor noștri și arta marilor maeștri ai artei românești. Am făcut arta accesibilă marelui public. Și, încă ceva, am reușit să le arătăm vizitatorilor Art Safari că arta nu plictisește, ba dimpotrivă!
”Expoziție dedicată istoriei transportului public terestru Bucureștean”
News Bucuresti: În acest an ne-am întâlnit cu Art Safari la Aeroportul Otopeni și în metrou? Aveti în plan astfel de micro evenimente și pe viitor?
Ioana Ciocan: Da, avem Art Safari Airport Museum și, grație parteneriatelor cu STB și cu Metrorex, am pornit cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul.
Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou, astfel reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee au putut fi admirate de călători. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artiştii români, prin transformarea metroului într-un muzeu mobil care să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze experienţa călătorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul constă într-o expoziție dedicată istoriei transportului public terestru Bucureștean, istorie care prin imagini de arhivă va povesti cât de mult s-a schimbat acesta dar și cât de benefic este pentru oraș și pentru calitatea aerului folosirea tranportului în comun.
News Bucuresti: Care sunt top 3 muzee din București pe care le-ai recomanda atât turiștilor cât și locuitorilor din Capitală?
Ioana Ciocan: Muzeul Municipiul București, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă Contemporană.