Investiţii din Sectorul 1 prevăzute în proiectul de buget: infrastructură, construcţii şi renovări

0
116

Primăria Sectorului 1 a pus în dezbatere, la sfârşitul lunii martie, proiectul de buget general centralizat. Am realizat o prezentare detaliată a acestuia, cu date statistice şi grafice, care poate fi accesată pe site-ul instituţiei.

Conform documentului, veniturile totale prognozate în 2021 sunt cele mai mici din 2010, este vorba de 1,068 mld. lei, în scădere cu 176 mil. lei, cu 12% mai puţin faţă de anul 2020.

Unul dintre principalele motive ale scăderii, suma transferată de guvern din impozitul pe venit, cea mai importantă componentă din veniturile locale, a fost diminuată cu 25% faţă de anul trecut.

Trebuie spus că sunt două chei de repartizare a cotelor din impozitul pe venit: numărul de locuitori şi încasările din sectorul respectiv. Asta în contextul în care Sectorul 1 produce o treime din veniturile Capitalei. În 2021, guvernul a ales o repartizare bazată 90% pe numărul de locuitori.

„Este un buget de solidaritate cu celelalte sectoare,” declară primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o prezentare pe videoblog.

Investiţiile vor reprezenta un sfert din totalul cheltuielilor

Investiţiile vor reprezenta 25% din valoarea totală a cheltuielilor Sectorului 1, potrivit documentului pus în dezbatere publică. Comparativ, în anul 2020 investiţiile au reprezentat 16% din totalul cheltuielilor, era vorba de: aparate de imagistică nefolosite pentru Centrul Caraiman, studii copy-paste inutile şi tablete la şcoli, garduri şi locuri de joacă la ADP – în medie 1 mil. de lei per loc de joacă.

„Vrem să investim în primul an de mandat 25% din bugetul nostru, şi să ajungem în fiecare an la 40% din bugetul local investit. Investit înseamnă infrastructură, construcţii, renovări. Înseamnă şcoli noi, şcoli renovate, drumuri asfaltate, apă, canal, unităţi de sănătate, locuinţe şi parcări. De asta avem nevoie,” conchide Clotilde Armand.

Investiţii 2021- proiectele principale

Priorităţile Primăriei Sectorului 1 sunt investiţiile majore în şcoli şi în sport. Sunt alocaţi bani pentru construirea de noi şcoli (grădiniţa şi şcoală în cartierul Greenfield, Şcoala Regală, şcoală în strada Apicultorilor şi şcoala în cartierul Henri Coandă), iar mai multe unităţi de învăţământ vor fi extinse sau modernizate.

Finalizarea lucrărilor pentru cele două bazine semi-olimpice şi finalizarea studiilor pentru construirea bazinului olimpic Media.

Vor fi construite, reabilitate şi refăcute terenurile/sălile de sport de la mai multe şcoli şi reabilitare/construire terenuri de fotbal şi rugby.

Amenajarea de parcuri şi spaţii de recreere.

Modernizare, restaurare şi eficientizare energetică pentru imobilul „Teatrul Excelsior”.

Reabilitarea Teatrului „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu.

Consolidare şi alte lucrări de intervenţie la Biserica „Mânăstirea Caşin”.

Amenajarea a două Centre de Colectare Selectivă a Deşeurilor (în total vor fi cinci).

Amenajarea a 2.000 de platforme de colectare selectivă de deşeuri (faza de proiectare + 10 platforme pilot).

Achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a 17 staţii de reîncărcare pentru autoturismele electrice.

Plantarea a 50.000 de arbori.

Finanţarea lucrărilor de modernizare a UPU şi a Ambulatoriului de la Spitalul Floreasca.

Construim primul centru din România de recuperare pentru marii arşi (proiect aflat în pregatire).

Lucrări de reabilitare termică la 74 de blocuri de pe raza Sectorului 1.

Proiectare şi lucrări de reabilitare termică pentru alte 85 de blocuri.

Locuinţe pentru tineri şi tineri profesori.

Modernizare infrastructură rutieră (50 de străzi).

Parcări de cartier.

Proiectul de buget este în dezbatere publică

Potrivit legii, până la data de 24 martie 2021 (în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial) ordonatorii principali de credite definitivează proiectul bugetului local şi îl publică în presa locală, pe pagina de internet sau îl afişează la sediul unităţii.

Locuitorii unităţii administrativ-teritoriale/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale pot depune propuneri/contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.

Bugetul se aprobă până în 22 aprilie 2021, în maxim 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

Pentru a consulta prezentarea grafică a proiectul de buget pe anul 2021, accesaţi: https://www.primariasector1.ro/buget-2021.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.