- Potrivit sursei citate, în București, inclusiv Sectorul 1, cel mai bogat din Capitală, mafia imobiliară lasă clădirile de patrimoniu să se prăbușească pentru a le putea demola și construi immobile noi.
”Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi. În România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II. Cele mai multe dintre aceste clădiri sunt în București, oraș expus seismelor.
Capitala are peste 2.400 de imobile încadrate într-o clasă cu risc seismic.
- În clasa I de risc seismic sunt 362 de imobile, în clasa II – 373 imobile, în clasa III – 116 imobile şi 1.542 încadrate în categorii de urgență; cu alte cuvinte, aceste imobile prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter.
În ultimii 30 de ani, au fost consolidate circa 30 de clădiri cu risc seismic în București. PSD și PNL nu au luat niciun fel de măsuri pentru a preveni eventualele efecte devastatoare ale unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter.
În București, inclusiv Sectorul 1, cel mai bogat din Capitală, mafia imobiliară lasă clădirile de patrimoniu să se prăbușească pentru a le putea demola și construi immobile noi. Cei care locuiesc în aceste clădiri nu își permit costurile unor asemenea investiții care înseamnă de fapt reconstrucția lor, consolidarea fiind de multe ori o soluție de cârpeală. O variantă ar fi realizarea unui cadru legal care să permită parteneriate private care să asigure spații noi atât pentru cei care sunt astăzi proprietari dar și soluții pentru investitori care sunt dispuși să facă acest lucru. Astăzi avem doar discursuri și fiecare speră să nu fie prins în funcție dacă un asemenea eveniment se petrece.
Suntem pe locul 157 din lume din 195 de state în ceea ce privește durata de obținere a unei autorizații de construire, perioada medie fiind mai mare de 200 de zile. O încărcătură birocratică realizată în mod premeditat pentru a se favoriza actele de corupție.
Cu ocazia ultimelor expertizări tehnice ale clădirilor, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a identificat opt clădiri cu risc seismic în Sectorul 1.
Imobilele expertizate tehnic și încadrate în clasa de Risc I seismic din Sectorul 1: