Iohannis, întâlnire în format de videoconferinţă cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti

0
76

Președintele Klaus Iohannis a participat marți la o întrevedere, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul reuniunii tradiționale semestriale organizate de statul membru care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii organizate de Ambasada Republicii Federale Germania, țară care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, au fost abordate cu precădere temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie a.c., precum şi aspecte de politică internă.

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat felicitări Președinției germane a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în această perioadă foarte dificilă.

Președintele României a subliniat importanța măsurilor luate de autoritățile române, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. În ceea ce priveşte vaccinarea, Președintele Klaus Iohannis s-a referit la principalele prevederi din cadrul strategiei de vaccinare adoptate de România.

  • Cu privire la subiectul schimbări climatice, Iohannis a evidențiat faptul că România este în favoarea agreării la nivelul Uniunii a propunerii Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu 1990, decizie care va contribui la creșterea competitivității Uniunii şi la bunăstarea cetățenilor europeni. Totodată, Preşedintele României a accentuat faptul că tranziția către o economie verde nu va fi un proces ușor pentru toate statele membre, pledând pentru o tranziție justă, care să ia în considerare circumstanțele naționale ale statelor membre, permițându-le acestora dreptul de a-și alege propriul mix energetic. În opinia sa, solidaritatea, o distribuție echitabilă a eforturilor între statele membre şi un sprijin financiar adecvat din partea Uniunii Europene vor contribui la evitarea unei poveri excesive asupra acelor state membre aflate încă în procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare.

În ceea ce privește tema bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi a Facilității de Redresare şi Reziliență, Preşedintele României a exprimat speranța că se va putea ajunge cât mai curând posibil la o soluție de compromis, care să permită obținerea unui acord final la nivel european asupra pachetului bugetar.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că România a susținut încă de la începutul procesului de negociere condiționarea acordării fondurilor europene către statele membre de respectarea statului de drept.

  • Referindu-se la relaţiile externe ale Uniunii Europene, subiect care se va regăsi pe agenda reuniunii Consiliului European din această săptămână, Preşedintele Klaus Iohannis a abordat relația Uniunii Europene cu Turcia, în contextul evoluțiilor din Mediterana de Est și a evidențiat necesitatea continuării dialogului şi a negocierilor cu partea turcă pentru rezolvarea aspectelor tensionate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii unei poziții pragmatice față de Turcia şi a identificării unor soluții creative, care să poată genera o tendință pozitivă în cadrul existent al relațiilor cu acest stat. În acest context, Președintele României a exprimat solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru.

Președintele a făcut referiri şi la situația internă, marcată de rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie. În acest context, Președintele României a precizat că se coagulează deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună în perioada următoare un guvern de coaliție. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că noul Guvern care urmează a fi constituit va avea ca principal obiectiv reconstrucția României și consolidarea statutului țării noastre de partener de încredere al Uniunii Europene, care își asumă un rol mai vizibil și mai activ în procesul decizional al Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.