Iohannis, nou apel către cetăţeni să respecte regulile impuse de pandemia cu noul coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut marţi un nou apel către români să respecte regulile impuse de pandemia cu noul coronavirus.

„Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creştere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanţi ai epidemiei de COVID-19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în capitală şi în multe judeţe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice şi în gradul de ocupare a paturilor la terapie intensivă, care riscă să atingă foarte curând un prag alarmant. Dar cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriaşe ale medicilor, mulţi, prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor şi statisticilor seci se află familii îndurerate şi o suferinţă profundă”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a adăugat că ne aflăm într-o etapă dificilă, într-un aşa numit val doi al epidemiei, care se înregistrează şi în majoritatea ţărilor europene şi este imperativ să inversăm acest trend negativ.

„Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparenţă să comunicăm toate aspectele care să-i facă până şi pe cei mai reticenţi dintre noi să conştientizeze gravitatea situaţiei. Doar înţelegând corect imaginea de moment putem ca împreună, cetăţeni şi autorităţi să depăşim cu bine această criză fără precedent. Fără un efort colectiv va fi însă imposibil să reuşim. De aceea, fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate reglementările în vigoare. (…) Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposibilitatea secţiilor de terapie intensivă de a mai primi şi trata cazurile severe. În acest sens, am solicitat prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă şi să crească de fapt capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a fi pregătite şi pentru situaţii mai grave. (…) Restricţiile sunt doar de moment. Unele activităţi la care renunţăm acum pot fi recuperate, însă vieţile, şi mai ales vieţile celor dragi nouă, nu le mai putem aduce înapoi”, a argumentat preşedintele.

Potrivit acestuia, este mult mai uşor să respectăm acum măsurile sanitare şi să fim foarte precauţi, decât să regretăm mai târziu că nu am făcut absolut tot ce a ţinut de fiecare dintre noi pentru a salva vieţile celor dragi.

„Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim singuri, această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăşi cu bine doar respectând cu stricteţe regulile şi încurajându-i pe toţi cei din jurul nostru să facă la fel. Suntem o naţiune puternică. Este momentul să o dovedim din nou”, a concluzionat Iohannis.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati