Iohannis: Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi și dăruire în sprijinul alfabetizării științifice

Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul evenimentului dedicat Zilei Astronomiei, în contextul festivalului AstroFest.

„Vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc acest eveniment dedicat unui domeniu care m-a pasionat dintotdeauna și despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut pași majori.

  • Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi științe ale umanității, dar este și unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii și cercetării.

 

  • Planeta noastră are resurse finite și suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient.

Astronomia ne dă însă speranța unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoașterea universului și, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene și internaționale privind explorarea pașnică a spațiului.

Educația și cercetarea au fost și rămân calea către progres și evoluție. Avem în această sală, alături de noi, oameni care și-au dedicat timpul și cunoștințele domeniului astronomiei, explorării spațiului cosmic sau care se află la începutul unui astfel de drum.

Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, prezenți astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei științe în România.

  • În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveți și în continuare. Performanțele tânărului Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune și performanța în cercetare.

 

  • Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi și dăruire în sprijinul alfabetizării științifice. Domnul Mironov și echipa Revistei „Știință și Tehnică” au rămas consecvenți în acest demers, motiv pentru care le adresez felicitări.

În Proiectul „România Educată” acordăm o atenție specială științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, pe scurt STEM.

De aceea, evenimente precum Festivalul „Astrofest”, care promovează știința spațiului, tehnologia şi ingineria spațială, merită susținute și încurajate.

Domnule Prunariu, sunteți un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spațiu. La mulți ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric!

Este admirabilă perseverența de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării și explorării spațiului, cât și misiunii de a-i ajuta pe tineri și societatea în ansamblu să conștientizeze importanța acestui domeniu. În acest sens, contribuțiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaționali sunt de o însemnătate deosebită”, a spus Iohannis.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati