Iohannis s-a întâlnit cu noii ambasadori în România ai Canadei, Japoniei și Portugaliei

Președintele Klaus Iohannis i-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe Annick Goulet, ambasadorul agreat al Canadei, Hiroshi Ueda, ambasadorul agreat al Japoniei, și Maria Teresa Netto dos Santos Mariano Shearman de Macedo, ambasadorul agreat al Republicii Portugheze.

Președintele Klaus Iohannis a urat ambasadorilor bun-venit la post şi mult succes în activitățile din țara noastră, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în îndeplinirea mandatelor lor.

În cursul întrevederii cu ambasadorul Canadei, doamna Annick Goulet, Președintele României a reliefat importanța pe care țara noastră o acordă dezvoltării pe mai departe a relațiilor româno-canadiene, care au continuat să cunoască un curs ascendent în acest an, în pofida contextului dificil generat de pandemia de COVID-19 și efectele sale la nivel global.

Președintele Iohannis a evidențiat rolul de liant major între cele două țări pe care îl joacă comunitatea românească din Canada, care este bine integrată în societate.

Președintele a evocat domenii importante de colaborare în planul dialogului bilateral, precum dezvoltarea relațiilor economice și comerciale, inclusiv sectorul investițiilor, continuarea cooperării în domeniul nuclear civil, în special prin utilizarea tehnologiei CANDU, colaborarea pe linie consulară, cooperarea în planul securității și apărării (cu accent pe zona Mării Negre), precum și consolidarea relației transatlantice, pentru care dialogul cu Canada are o semnificație specială.

  • La rândul său, ambasadorul Annick Goulet a confirmat rolul important pe care România îl joacă în relația transatlantică, exprimând dorința autorităților canadiene de dezvoltare a relațiilor bilaterale cu țara noastră în toate domeniile de interes comun, precum economie, inclusiv investiții, energie, apărare, agricultură, mediu și statul de drept. Ambasadorul Canadei a mulțumit în context pentru ratificarea de către România a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte.

Cei doi interlocutori au evidențiat, totodată, potențialul de cooperare româno-canadiană pe filieră francofonă, la aniversarea a 50 de ani de existență a Francofoniei, inclusiv în contextul faptului că cele două state sunt membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei.

  • În cadrul întrevederii cu ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, Klaus Iohannis a subliniat angajamentul României pentru consolidarea dialogului politic și a relațiilor bilaterale cu Japonia, inclusiv prin încheierea, în cursul anului 2021, anul centenarului relațiilor diplomatice dintre cele două țări, a unui Acord de Parteneriat Strategic, conform înțelegerilor la cel mai înalt nivel. În această perspectivă, Președintele României a subliniat că este necesară valorificarea potențialului de cooperare existent între cele două țări prin implementarea unor inițiative și proiecte comune, care să ofere substanță momentului aniversar.

De asemenea, președintele României a exprimat aprecierea pentru participarea Japoniei la realizarea unor proiecte economice majore din România, precum Magistrala 6 de metrou și Podul peste Dunăre de la Brăila, încurajând, totodată, realizarea de noi investiții ale companiilor nipone în România.

În plan extern, Iohannis a arătat că actualul cadru de cooperare dintre Uniunea Europeană și Japonia generează, la rândul său, noi oportunități de colaborare în relația bilaterală româno-japoneză.

  • Ambasadorul Japoniei a confirmat nivelul foarte bun al relațiilor româno-japoneze din prezent și dorința de consolidare în continuare a acestora, arătând că viziunile comune ale celor două țări cu privire la teme importante precum democrația, statul de drept și aplicarea principiilor economiei de piață facilitează un curs ascendent al dialogului bilateral. În context, domnul ambasador Hiroshi Ueda a exprimat speranța unei prezențe importante a României atât la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului 2021, cât și la Expoziția Internațională de la Osaka din 2025.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Portugheze, Maria Teresa Netto dos Santos Mariano Shearman de Macedo, Președintele României a evidențiat stadiul excelent al dialogului bilateral cu Republica Portugheză, ca partener tradițional important al țării noastre, susținând intensificarea relaţiilor româno-portugheze, atât la nivel bilateral, în domenii precum comerț și investiții, cultură, apărare, cât şi în plan multilateral.

Președintele României a exprimat apreciere pentru cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării, în plan bilateral, programul de achiziţionare şi operaţionalizare a aeronavelor F-16 fiind un succes, precum și în cadrul NATO, prin contribuția Portugaliei la măsurile de reasigurare NATO pe Flancul Estic.

  • Referitor la agenda europeană, Iohannis a arătat că preluarea de către Republica Portugheză, de la 1 ianuarie 2021, a președinției Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o nouă ocazie de consolidare a dialogului politico-diplomatic bilateral, Republica Portugheză putând conta deplin pe sprijinul României pentru avansarea agendei europene, în spiritul unității și solidarității. Din această perspectivă, Președintele României a arătat că țara noastră este deschisă să împărtășească cu Republica Portugheză experiența deținerii, în primul semestru al anului 2019, a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Ambasdorul Maria Teresa Netto dos Santos Mariano Shearman de Macedo a confirmat nivelul excelent al dialogului bilateral, precum și dorința continuării cursului ascendent al relației româno-portugheze. În context, ambasadorul Portugaliei a transmis felicitări pentru decizia favorabilă vizând găzduirea de către România a Centrului European pentru Securitate Cibernetică, care va reprezenta prima Agenție a Uniunii Europene găzduită de România.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati