Iohannis: Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptăţite

Președinte Klaus Iohannis a declarat miercuri, în Islanda, că a fost informat despre solicitările sindicatelor din educație, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni.

„Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se aşază ele. Prima chestiune – solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea sunt îndreptăţite. În condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare, este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult şi am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată.

Dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba aşa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident, salarizarea. Deci, dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate.

Această chestiune, cel puţin aşa mi s-a părut în spaţiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile educaţiei. În Legile educaţiei chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare, care trebuie să fie actualizată şi aştept şi eu şi o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului.

Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac planul lor şi nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România, şi aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, trebuie să-i şi plătim”, a spus Iohannis.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati