Iohannis, unul dintre puținii șefi de state din regiune care a lipsit de la Summit-ul de pace din Elveția, dedicat Ucrainei

Un total de 50 de țări și 56 de șefi de stat și de guvern, au participa în acest weekend la Summitul din Elveția privind pacea din Ucraina. Dintre șefii statelor din regiune a lipsit însă președintele României, Klaus Iohannis, deși în agenda sa nu figurează niciun eveniment pentru zilele acestea, scrie G4Media.

La un eveniment global major, la care s-au luat decizii privind asistența pentru Ucraina, în lupta cu Rusia, țara noastră a fost reprezentată doar de ministrul de Externe, Luminița Odobescu. Acesta a transmis în cadrul summit-ului că întreaga comunitate internaţională este obligată să continue să sprijine Ucraina, fiind necesar „un angajament comun de a susţine dreptul incontestabil al fiecărei ţări suverane de a decide privind viitorul său”. ”Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti. Ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei”, a spus Luminița Odobescu.

G4Media a solicitat un punct de vedere din partea Administrației Prezidențiale, privind absența președintelui Iohannis de la acest eveniment global, urmând să revenim cu răspunsul.

Summit-ul de pace din Elveția este considerat un succes, având în vedere numărul mare al participanților de pe toate continentele, potrivit analiștilor politici. Au lipsit Rusia (care n-a fost invitată) și China (care nu și-a trimis delegați), dar au fost prezente inclusiv țări din Africa și din Caucaz, care încă se înclină Rusiei. Este primul summit care s-a concentrat pe doar trei puncte: siguranța nucleară și alimentară și returnarea prizonierilor de război ucraineni și a copiilor răpiți de Rusia.

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski, vicepreşedintele american Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei s-au numărat printre cei care au participat la reuniunea din acest weekend, în staţiunea elveţiană Buergenstock. Vezi aici participanții: list-of-states-and-organizations_240616_100345 (2)

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat în acest context un nou pachet de ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, axat în principal pe sectorul energetic și pe asistența umanitară din această țară devastată de război. „Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă la ultimele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, sprijinind reparațiile și recuperarea, îmbunătățind rezistența Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie și punând bazele pentru a repara și extinde sistemul energetic al Ucrainei”, a transmis și Kamala Harris.

Harris a anunțat, de asemenea, că în colaborare cu Congresul SUA, Departamentul de Stat intenționează să ofere 300 de milioane de dolari suplimentari pentru asistență civilă ucraineană în domeniul securității, pentru a sprijini echipamentele de salvare a vieților pentru gărzile de frontieră și forțele de ordine ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților să ofere o asistență sporită, deoarece Moscova a intensificat recent atacurile în zona Harkov.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati