Isărescu: Apar întrebări de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco…mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo…!

Subiectul aurului românesc la Moscova este unul controversat, iar Mugur Isărescu a ținut să precizeze, în cadrul dezbaterii „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”, că de fapt Moscova îl ține, „nu noi îl ținem acolo”.

  • „Din când în când mai apar întrebări că de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco…mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo…!, a spus Isărescu, conform Hotnews.

Mugur Isărescu a transmis că extragerea aurului este un procedeu foarte dificil și nu se merită ca după o muncă titanică acesta să fie din nou băgat în pământ.

„Adică te duci la 3.000 de metri adâncime, de unde se extrage foarte greu, îl aduci la suprafață ca apoi să-l bagi înapoi tot în pământ, în tezaurul Băncii Centrale. Și pentru ce? Keynes spune că pentru credibilitate. Dar, continuă el, nu am putea obține credibilitatea băncii centrale, încrederea în monedă și pe alte căi? De aici teoria că e nevoie să se întărească instituțiile, băncile centrale, independența lor. Și atunci nu am mai avea nevoie de aur pentru asta”, a adăugat guvernatorul BNR.
  • Isărescu evidențiază importanța comunicării bancherilor cu Guvernul.

„Un bancher central nu-și poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeș. Și aici este o transformare importantă față de anii ’90. În acei ani unii gândeau că nu e bine să vorbim cu Guvernul. Să stăm separați și ne vedem de independența noastră. Practic, eu nu am acceptat niciodată acest lucru. Dialogul cu Guvernul nu înseamnă să fii subordonat, ci dimpotrivă, dacă îți ții principiile puternice”, a declarat Isărescu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati