Istoria Ipod-ului creat de Apple: de la produsul de succes al companiei, la picajul în era smartphone-urilor

La mai bine de 20 de ani după ce Apple a lansat primul iPod, compania a întrerupt oficial linia sa iconică de playere muzicale portabile pe 10 mai 2022. Aceasta înseamnă că Apple nu va mai produce iPod touch, care va rămâne, totuși, disponibil până când stocul se va epuiza. iPod touch a fost ultimul iPod disponibil de când Apple a întrerupt iPod Shuffle și iPod Nano în 2017, scrie economedia.ro.

„Cu iPod, Apple a inventat o categorie complet nouă de playere de muzică digitală, care vă permite să vă puneți întreaga colecție de muzică în buzunar și să o ascultați oriunde ați merge”, a spus Steve Jobs, CEO-ul Apple la acea vreme, când a fost lansat primul iPod în octombrie 2001.

Primul iPod a impulsionat ascensiunea muzicii digitale și a devenit rapid produsul de succes al Apple. După cum ilustrează graficul Statista, iPod-ul a reprezentat până la 40% din veniturile companiei în 2006, cu un an înainte de lansarea primului iPhone. Odată cu popularitatea în creștere a smartphone-urilor, totuși, playerele MP3 au început să fie mai puțin folosite, iar vânzările de iPod au început să scadă în 2009.

În 2014, ultimul an în care Apple a defalcat vânzările de iPod pe categorie separată, compania a vândut 14,4 milioane de iPod-uri, în scădere de la aproape 55 de milioane de unități în 2008. În acel an (2014), iPod-ul a reprezentat doar 1,25% din veniturile Apple, explicând de ce compania nu a avut nicio problemă să renunțe la două dintre ultimele trei modele rămase în 2017 (iPod Classic a fost întrerupt în 2014).

iPod touch a fost actualizat ultima dată în mai 2019. Chiar și atunci, totuși, îmbunătățirile au fost atât de minore încât upgrade-ul părea mai degrabă o încercare de a menține ultimul iPod în viață pentru doar puțin mai mult timp.

Între 2001 și 2014, Apple a vândut aproximativ 400 de milioane de iPod-uri și alte (estimate) 50 de milioane de atunci.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati