Istoria „Solidarităţii” poloneze, la Bucureşti. Polonia anului 1989, expoziţie pe Calea Victoriei

0
65
sursa foto: www.mnar.arts.ro

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Polonez din Bucureşti prezintă publicului bucureştean, într-un loc simbolic pentru români, o expoziţie despre istoria sindicatului „Solidaritatea” din Polonia anului 1989. „A 40-a aniversare a revoluţiei Solidaritatea” poate fi urmărită în aer liber, până pe 10 septembrie 2020, fiind expusă pe gardul fostului Palat Regal, chiar în vecinătatea Pieţei Revoluţiei.

Expoziţia este realizată la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea sindicatului „Solidaritatea” din Polonia, care a contribuit la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.

Condusă de „Solidaritatea” prin metode paşnice, revoluţia din 1980 a dus la căderea comunismului în Polonia în vara anului 1989. De asemenea, a provocat o avalanşă care a afectat întregul aşa-numit bloc estic şi s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârşitul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu în România.

Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitoreşti, şi a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranţă pentru o viaţă demnă, mai bună, în libertate.

Marea mişcare socială „Solidaritatea”, la conducerea căreia s-a aflat Lech Wałęsa, a ajutat oamenii să se organizeze şi să-şi exprime dorinţele, iar autorităţile comuniste din ţară au obligat ţara să negocieze şi să încheie acorduri cu sindicaliştii. Sloganul „nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul unei revoluţii paşnice şi a rămas în mintea polonezilor ani de zile.

Datorită determinării a mii de oameni, în 1989 Polonia a devenit prima ţară a aşa-numitului bloc estic, în care, urmare a discuţiilor de la „Masa rotundă”, s-a ajuns la un acord ce a determinat organizarea de alegeri parlamentare parţial libere şi prăbuşirea sistemului comunist. Alte ţări au urmat calea Poloniei.

Expoziţia „A 40-a aniversare a revoluţiei Solidaritatea”, pregătită în versiunea în limba română de Institutul Polonez din Bucureşti, poate fi văzută pe gardul MNAR de pe Calea Victoriei nr. 49-53 din Bucureşti, între 24 august şi 10 septembrie 2020, iar apoi, până la sfârşitul lunii septembrie, pe gardul Muzeul Colecţiilor de Artă din Calea Victoriei nr. 111.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.