Italia a început vineri eliminarea treptată a restricţiilor asociate COVID-19, punând capăt unei stări de urgenţă declarată de autorităţile publice cu peste doi ani în urmă, care a permis ocolirea birocraţiei şi impunerea rapidă a regulilor prin decrete.
Starea de urgenţă a fost introdusă la 31 ianuarie 2020, însă guvernul premierului Mario Draghi a anunţat în martie planurile de revenire la normalitate după ce a decis ca această măsură să nu fie prelungită. Aceasta s-a încheiat oficial joi, scrie Digi24.
„Începe o nouă fază… Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există niciun buton de „oprire” prin care virusul să dispară ca prin magie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, pentru ziarul La Repubblica.
Italia a fost prima ţară occidentală puternic afectată de COVID-19, înregistrând 159.383 de decese – al optulea cel mai sumbru bilanţ la nivel mondial – şi peste 14,6 milioane de cazuri de infectare.
Guvernul a ridicat limitarea numărului de participanţi la evenimente sportive în spaţii exterioare şi interioare, la fel ca şi obligativitatea vaccinării pentru accesul persoanelor de peste 50 de ani la locul de muncă.
Vaccinarea continuă să fie necesară până pe 31 decembrie pentru lucrătorii din domeniul sanitar.
Regulile au fost relaxate pentru călătorii în Italia, una dintre principalele destinaţii turistice din lume. Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să prezinte în continuare certificatele sanitare COVID-19 şi să completeze un formular de localizare a pasagerilor.
Măsura accesului pe baza certificatului sanitar în restaurante şi localuri în aer liber şi transportul public regional a fost deja eliminată.
Purtarea măştii de protecţie rămâne obligatorie la interior până pe 30 aprilie.