În timp ce mii de asociaţii de proprietari aşteaptă aprobarea cererilor pentru anveloparea blocurilor, o veste bună vine din Parlament. Izolarea termică a blocurilor ar putea fi gratuită. Un nou proiect de lege prevede ca primăriile să suporte sumele plătite de asociaţiile de proprietari pentru anvelopare. Dacă noile reguli vor fi votate de Parlament, ele se vor aplica doar pentru proiectele viitoare, relatează observatornews.ro.
Mai bine de 3.000 de blocuri din Bucureşti au nevoie de reabilitare termică. Cele mai multe – în Sectorul 6 al Capitalei, unde sunt mai bine de o mie de astfel de imobile, urmat de sectoarele 4 şi 5, cu 700 de blocuri neanvelopate fiecare.
În acest moment, asociaţiile de proprietari au de plată între 10 şi 25% din valoarea contractelor de anvelopare dacă şantierele se deschid din bani europeni. În caz contrar, dacă fondurile pentru anvelopare vin de la bugetul local sau de la bugetul de stat, nu există obligaţii de plată pentru locatari.
Aşteptarea ar putea fi un avantaj
Sute de cereri de anvelopare sunt în aşteptare la primăriile de sector din Capitală. Şi aşteptarea ar putea fi un avantaj, până la urmă. Un proiect de lege prevede gratuitate pentru proprietari, indiferent de sursa de finanţare: practic, primăriile vor fi obligate să plătească şi partea asociaţiilor.
Noua regulă, dacă va fi votată, nu se va aplica şi în cazul şantierelelor deja finalizate. La acest imobil din Sectorul 3, anveloparea a început anul trecut în septembrie şi este aproape gata. Lucrările au costat 84 de milioane de lei, bani de la bugetul naţional, astfel că locatarii nu vor plăti nimic. Unii proprietari spun că nu sunt mulţumiţi de rezultat. „Sunt multe lucrări efectuate mai prost decât au fost ele la începutul lucrărilor, cum ar fi partea de reabilitare termică cu acest polistiren. Ni s-au acoperit aerisirile de ventilaţie naturală. Ni s-au zidit efectiv balcoanele”, ne spune administratorul unui bloc.
Cele mai multe dintre blocurile care au nevoie de anvelopare au fost construite în anii 70. În medie, un şantier de anvelopare durează un an. Primăriile de sector spun, însă, că din ce în ce mai puţine firme de construcţii se înscriu pentru astfel de lucrări.