Jandarm rănit la proteste: Ce să zic, dacă au terminat cuvintele, au dat cu pietre!

0
224
Foto: Facebook / Lucian Bode

Răzvan Toma, locotenent-colonel în cadrul Jandarmeriei București, este unul dintre cei 12 jandarmi răniți la protestul violent de luni față de restricțiile anti-COVID. El are arcada spartă, după ce a fost lovit de pietrele aruncate de manifestanți spre forțele de ordine. Militarul a povestit că nici el și nici colegii lui nu se așteptau ca oamenii să devină agresivi, astfel că nu aveau echipament complet de protecție, decizie luată și pentru a nu provoca mulțimea.

Răzvan Toma spune că a fost la sute de proteste în cei 20 de ani de carieră și doar o singură dată s-a mai întâmplat să fie rănit: atunci când galeriile unei echipe au devenit furioase în timpul unui meci de fotbal, scrie Digi24.

„Am 3 copci și arcada spartă. Din ce mi-a zis doctorul, a zis că puteam să am comoție cerebrală. Ochiul vede, nu pot să deschid pleoapa, n-am problemă cu ochiul în sine, pleoapele sunt umflate, le pot deschide doar cu degetul,” spune colonelul Răzvan Toma.

Acesta spune că are nevoie de cel puțin șapte zile de recuperare. Recunoaște că nu se aștepta ca situația să degenereze exact în momentul când protestul părea că s-a încheia. În plus, pentru a nu provoca, nici el nici colegii lui nu au avut echipamentul complet de protecție.

„Pur și simplu au început să dea cu pietre în noi”

„Am venit cu ei pe jos mare parte a drumului. La un moment dat ne-am urcat în mașini, teoretic protestul se încheiase. Când am ajuns la Unirii, pur și simplu au început să dea cu pietre în noi și în mașinile noastre. Am încercat să adoptăm o atitudine defensivă, să ne protejăm pe noi și cei din jur, și în acest timp una dintre pietre m-a lovit pe mine,” povestește colonel Răzvan Toma.

Deși rănit, colonelul a rămas în stradă până la calmarea spiritelor și apoi a fost dus la spital, alături de alți doi colegi.

„Din ce am văzut eu și pe anumite filmări după aceea, era vorba de niște pietre pe care le smulgeau din fața magazinului Unirea sau din parc. Da, au fost agresivi. E o vorbă între noi: Atunci când se termină cuvintele, zboară pietrele! Ce să zic, dacă au terminat cuvintele, au dat cu pietre,” adaugă colonelul Răzvan Toma.

În urma protestului de luni seară au fost răniți în total 12 jandarmi. Polițiștii au deschis opt dosare penale pentru ultraj și distrugere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.