Jens Stoltenberg a prezentat concluziile Reuniunii NATO de la București: „Miniștrii de externe au spus clar că vor continua să sprijine Ucraina”

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO continuă miercuri, la Bucureşti. În cea de a doua zi a reuniunii se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie, după care va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, transmite Euronews.

Jens Stoltenberg, discurs la finalul Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO.

Principalele declarații ale secretarului general NATO:

„Tocmai ce am tras concluziile de la ministeriala NATO pe care am avut-o in aceste zile. Aseară, cu ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, am vorbit despre războiul ilegal al Rusiei în Ucraina, despre nevoile acestei țări și sprijinul pe care noi îl vom acorda. Ucraina a obținut rezultate semnificative, dar nu trebuie să subestimam Rusia.

Atacurile Rusiei continuă împotriva orașelor ucrainene și a infrastructuii ucrainene. Acest lucru cauzează multă suferință în Ucraina. Miniștri de externe ai NATO au spus clar că vor continua să sprijine Ucraina, iar acest sprijin este esențial. Aliații au anunțat de asemenea o contribuție în plus pentru Ucraina. Acest lucru înseamnă generatoare dar și carburanți.

Aliații au vorbit de aemenea despre provocările pe care China le pune principiilor noaste, dar și valorilor, cât și a securității noastre. NATO este o alianță a Europei și a Americii, dar provocarile sunt globale. Noi nu vedem China ca un adversar, continuăm să lucrăm cu China acolo unde este în interesul nostru.

De asemenea, cu privire la războiul ilegal al Rusiei în Ucraina, noi rămânem determinați. Noi suntem atenți la interesul pe care China îl are în această perioadă. Războiul din Ucraina a demonstrat din păcate dependența noastră față de gazul rusesc. Acest război ar trebui să reducă dependența noastră de regimurile autoritare, aici mă gândesc poate și la China.

Mă gândesc la tehnologie, dar și la infrastructură. Noi vom continua desigur să intrăm într-un discurs diplomatic cu China, dar trebuie să ne reducem depedențele și vulnerabilitățile și să gestionăm cât mai bine riscurile.

În cadru acestei întâlniri am vorbit totodată despre reziliența NATO și tehnologiile pe care încercăm să le păstrăm. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri din Indo-Pacific, dar și cu cei din Uniunea Europeană. Am discutat de asemenea despre terorism și despre amenințarea pe care terorismul o pune securității Alianței. Ați văzut atacul din istanbul care a avut loc recent.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati