Joe Biden anunță că Statele Unite interzic importurile de gaze naturale și petrol din Rusia

Președintele american Joe Biden a anunțat marți în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă că Statele Unite vor interzice toate importurile de gaze naturale, cărbune și petrol din Rusia cu scopul de a ținti „artera principală a economiei rusești”.

„Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile SUA și poporul american îi va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”, a anunțat marți Joe Biden, potrivit Hotnews.

El a declarat că măsura are un sprijin puternic din partea ambelor partide ale duopolului politic american, fiind susținută atât de democrați, cât și republicani în Congres.

„Poporul american s-a mobilizat pentru susținerea poporului ucrainean și am făcut cât se poate de clar că nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin”, a precizat Biden.

El a mai spus că SUA a luat decizia în urma consultărilor cu aliații săi din jurul lumii, „în special din Europa”, făcând din nou apel pentru un răspuns unitar față de agresiunea lui Vladimir Putin.

Joe Biden a spus de asemenea că SUA a decis să ia această măsură „știind foarte bine că mulți dintre partenerii noștri europeni s-ar putea să nu se afle într-o poziție de a putea să ni se alăture”, amintind că producția de petrol a Statelor Unite este mai mare decât a tuturor statelor membre ale UE la un loc.

„Suntem un exportator net de energie, deci putem să facem acest pas când alte țări nu pot să o facă”, a explicat Joe Biden, adăugând că Washingtonul colaborează cu țările europene pentru a reduce dependența acestora de energie rusească.

„Astăzi rămânem uniți în scopul nostru, de a pune în continuare presiune pe Putin și mașinăria sa de război. Acesta este un pas pe care îl facem pentru a-i cauza noi dureri lui Putin dar vor fi costuri și aici în Statele Unite”, a mai explicat președintele american.

„Apărarea libertății o să coste, o să ne coste și pe noi”, a subliniat Joe Biden.

„Războiul lui Putin afectează deja la pompa de benzină familiile americane. De la masarea trupelor la granița cu Ucraina, doar de atunci, prețul carburanților în America a crescut cu 75 de cenți. Cu această acțiune va crește și mai mult”, a spus el.

În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati