Joe Biden, validat oficial ca președinte al SUA/ Bilanțul violențelor: 4 morți și 52 de arestări, Washington în stare de asediu

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt, miercuri după amiaza, Capitol Hill în ziua în care Congresul american urma să valideze victoria lui Joe Biden în alegeri. Drept urmare, ședința a fost suspendată și scene de neimaginat în Statele Unite, considerată cea mai puternică democrație din lume, au avut lor sub privirile unui întreg mapamond. 

Într-un final, la ora locală 03:41 (10:41 ora României), Congresul american a certificat victoria lui Joe Biden în alegeri.

Congresul SUA a confirmat oficial victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale (CNN). Joe Biden a câștigat în fața lui Donald Trump cu 306 voturi electorale față de 232. Joe Biden devine al 46-lea președinte al SUA. Anunțul oficial a fost făcut de Mike Pence, vicepreședintele SUA și șeful formal al Senatului, scrie G4Media.

Joe Biden va depune jurământul și își va începe mandatul pe 20 ianuarie. Donald Trump nu mai are nici un instrument legal pentru a opri procesul de predare a puterii către învingătorul din alegerile prezidențiale.

Bilanțul violențelor: 4 morți și 52 de arestări

Patru oameni au murit în timpul violențelor de la Capitoliu.

Femeia decedată miercuri după a fost împușcată de poliție în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era veteran al războiului din Irak.

Astfel, pe lângă femeia împușcată, încă trei persoane – o femeie și doi bărbați – au murit, scrie BBC.

Șeful Poliției din DC a anunțat că au fost făcute 52 de arestări în urma incidentelor din Washington, dintre care ​47 pentru încălcări ale restricțiilor și pătrundere ilegală, iar restul pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.

Cel puțin 14 polițişti au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi şi atacat brutal de aceştia.

De asemenea, starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington.

”Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de  acţiuni. Au folosit substabţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.

Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden.

Washingtonul se afla deja sub stare de asediu de miercuri de la ora 18:00 până la 6:00 dimineaţa, iar zeci de oameni au fost arestaţi pentru încălcarea restricţiilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati