‘Jokers – Art can save a life’ – un film despre „orfelinatele terorii”, pe 29 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco

„Jokers – Art can save a life”, un film despre „orfelinatele terorii” lui Ceauşescu, va putea fi urmărit în avanpremieră, luni, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Filmul „Jokers – Art can save a life” spune povestea unui grup de orfani care, în timpul dictaturii lui Ceauşescu, fug din „orfelinatele terorii” şi îşi găsesc refugiu în canalele oraşului Bucureşti, unde îşi continuă existenţa şi după Revoluţia din 1989, potrivit unui comunicat de presă.

În 1992, clovnul franco-algerian Miloud Oukili soseşte la Bucureşti şi este şocat la vederea unor copii slabi care ies din gurile de canal ale oraşului. Se hotărăşte să meargă să-i găsească în canalizare; le devine prieten şi îi învaţă arta circului ca antidot împotriva durerii şi singurătăţii. Câţiva ani mai târziu, creează Fundaţia Parada care devine imediat o casă pentru mulţi foşti copii din canalizare care între timp au devenit artişti. Ei sunt ‘Jokers’.

Treizeci de ani mai târziu, Jokers continuă să urmeze calea artistică mulţumită lui Franco Aloisio şi Ionuţ Jugureanu, care preiau conducerea Fundaţiei Parada la începutul anilor 2000.

În 2006, realizatoarea de film Michela Scolari soseşte la Bucureşti şi, mulţumită Fundaţiei Parada, a putut înţelege mai bine realitatea străzilor din Bucureşti şi s-a împrietenit cu mulţi dintre copii.

„Jokers – Art can save a life” a fost scris de Michela Scolari şi Ligia Ciornei, regizat de Michela Scolari şi montat de Silvia Matei (Chainsaw Europe). Muzica a fost compusă de Ian Scott şi Giuseppe Lombardi.

Claudia Gerini este ambasadoarea Fundaţiei Parada, precum şi producătoarea filmului „Jokers – Art can save a life”, aceasta urmând să fie prezentă la Bucureşti pentru avanpremiera lungmetrajului „Jokers”.

Cu peste 100 de filme în portofoliu, Claudia Gerini a lucrat cu Giuseppe Tornatore, cu Keanu Reeves în „John Wick”, cu Mel Gibson în „The Passion” şi este una dintre protagonistele seriei TV pentru Netflix „Suburra”. Activistă pentru drepturile copiilor şi împotriva violenţei asupra femeilor, ambasadoare a fundaţiei Parada, Claudia Gerini va fi asemenea protagonista unui film scris şi regizat de Ligia Ciornei, ce va fi filmat în următoarele luni.

„Jokers – Art can save a life” a obţinut premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Premiul i-a fost acordat Michelei Scolari, alături de Jeff Bridges şi Barry Alexander Brown, de două ori câştigător al premiului Oscar. Totodată, producţia a fost recompensată cu premiul Starlight International Cinema Award la ediţia cu numărul 79 a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Avanpremiera filmului se va desfăşura sub patronajul Ambasadei Franţei în România, al Ambasadei Italiei în România, are ca parteneri Confindustria România, Institutul Francez de Cultură, Camera de Comerţ Franceză pentru România, cu sprijinul societăţilor Banca Ifis, Pirelli, Prysmian Group, Hotel Intercontinental şi Rartel.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati