Jumătate din București, fără apă caldă. Cât de gravă este situaţia?

De două săptămâni, aproape jumătate dintre bucureșteni nu au apă caldă. Iar situaţia va deveni și mai dură. O echipă News Hour with CNN a coborât astăzi în canale, alături de muncitori, pentru a vedea cât de gravă este situaţia, relatează antena3.ro.

Directorul Termoenergetica spune că oamenii suferă acum pentru că sistemul mamut din subteran este pregătit pentru sezonul rece.

Nu poate însă nimeni garanta că avariile se vor opri la iarnă.

Coborâm într-unul din zecile de şantiere subterane din Capitală. Aici, o mână de muncitori se chinuie de o săptămână să schimbe o porțiune de 100 de metri de conductă veche şi ruginită.

Deasupra noastră, bulevardul Basarabia, dedesubt conductele de apă caldă, o conductă şi cea care a fost tăiată şi urmează să fie înlocuită.

O țeava veche de 70 de ani plina de rugină…. s-a tăiat bucată cu bucată să o scoată la suprafață.

Muncitorii lucrează în condiţii grele. Cu riscul să se accidenteze, ei încearcă să se încadreze în termene. E greu. Cum termină de înlocuit o conductă, se sparge alta.

„Mizerie foarte multă, au fost oameni ai străzii pe aici pe canalele astea…vreo patru basculante de mizerie am scos şi încă patru mai sunt”, spune un muncitor

În acest moment, în Capitală, peste 4.000 de blocuri din Sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă din cauza avariilor şi a reviziilor de sezon.

Unul din trei blocuri din Capitală nu are apă caldă

„Funcționăm cu CET Vest şi cu CET Progresu. Cu aceste doua CET-uri trebuie să asigurăm apa caldă peste tot.

E perioada de vară nu putem să le avem pe toate în funcțiune şi este şi perioada de revizii. Din CET Vest trebuie să ajungemîn Colentina.

Ieri am avut o avarie în zona Ștefan cel Mare. Fiind oprită aici, toată aceasta zonă nu a mai putut fi acoperită”, spune Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

Situaţia durează deja de două săptămâni şi va mai dura încă două.

În aceste condiţii, oamenii se întorc la soluţii din anii ’80-’90 şi încălzesc apa la oală pentru a se spăla.

„Se fac două săptămâni şi mai durează. Pun apă, o încălzesc”, spune un bucureştean

„Încălzim apă, în lighean, pun ligheanul în cada ca să nu stropesc şi așa puțin, cu ibricul, ca pe vremuri”, mai spune cineva

Peste 1.000 de kilometri de conducte vechi ar trebui schimbate în anii următori, pentru ca bucureştenii să nu mai aibă probleme cu apa caldă şi căldura în timpul iernii.

Termoenergetica duce însă lipsă de forță de muncă, aşa ca lucrările înaintează greoi. În fiecare lună sunt scoase 100 de posturi pentru muncitori calificați, dar şi specialişti.

Salariile sunt cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei, însă doritorii nu se înghesuie la interviuri.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati