Klaus Iohannis a avut o convorbirea telefonică cu cancelarul Angela Merkel

Preşedintele Klaus Iohannis, a avut joi o convorbire telefonică cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, la solicitarea acesteia.

Discuţia a avut loc în pregătirea reuniunii, din această seară, a membrilor Consiliului European, în format videoconferinţă, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleanţe Preşedintelui României pentru victimele incendiului care a avut loc la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi a exprimat speranţa că cei răniţi se vor recupera într-un timp cât mai scurt.

În cadrul discuţiei, au fost abordate evoluţiile din cele două ţări şi măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19. Preşedintele României a subliniat faptul că răspândirea virusului la nivelul Uniunii Europene rămâne îngrijorătoare, situaţie în care coordonarea şi cooperarea dintre statele membre trebuie consolidată.

De asemenea, a mai fost discutat subiectul negocierilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, precum şi Planul european de redresare economică.

Iohannis a precizat că România a susţinut constant necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor negocieri. Din acest motiv, partea română a făcut dovada unei abordări constructive şi responsabile, fiind de acord cu propunerile de compromis negociate de Preşedinţia germană a Consiliului UE cu Parlamentul European.

El a subliniat că ţara noastră a susţinut de la început instituirea unei condiţionalităţi privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului Uniunii Europene şi, în consecinţă, susţine acordul obţinut de Preşedinţia germană pe acest dosar.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati