Klaus Iohannis a cheltuit în doar jumătate de an bugetul pentru deplasări externe pe 2023

0
419

Potrivit unei investigații realizate de Europa Liberă, citată de DigiFM, Administrația Prezidențială condusă de Klaus Iohannis a cheltuit o sumă semnificativă pentru deplasările externe în primele cinci luni ale anului 2023. Această sumă se apropie de întregul buget alocat Administrației Prezidențiale pentru întregul an, marcând astfel o utilizare record a fondurilor în comparație cu anii anteriori ai mandatului său.

Până în prezent, președintele a cheltuit aproximativ 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) pentru deplasările externe din acest an, comparativ cu suma totală de aproximativ 17 milioane de lei cheltuită în 2022.

Bugetul total alocat Administrației Prezidențiale pentru 2023 se ridică la aproximativ 27 de milioane de lei. Reprezentanții Administrației Prezidențiale au declarat că analizează necesitatea unei rectificări bugetare pentru deplasările externe și vor lua în considerare activitatea de politică externă a președintelui în această privință.

În primele cinci luni ale anului 2023, președintele Klaus Iohannis a efectuat 14 deplasări externe, inclusiv în țări din Asia și America Centrală. Totuși, nu este clar modul în care au fost cheltuiți toți banii din bugetul Administrației Prezidențiale, deoarece instituția a refuzat să divulge sumele alocate pentru fiecare deplasare în parte, în ciuda faptului că în trecut a furnizat aceste informații la cererea jurnaliștilor.

Conform datelor din execuțiile bugetare, în luna aprilie, cheltuielile pentru deplasările externe se ridicau la aproximativ 15 milioane de lei. Astfel, între 30 aprilie și 31 mai, Klaus Iohannis a cheltuit 10 milioane de lei pentru deplasări. Este puțin probabil ca cele două deplasări din luna mai, în Islanda și Marea Britanie, să fi costat zece milioane de lei. Cel mai probabil, în luna mai au fost făcute plăți și pentru deplasări anterioare. În aprilie, președintele a călătorit în Argentina, Chile și Brazilia pe parcursul unei călătorii care a durat peste o săptămână, iar în martie a vizitat Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.