Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru azi

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 11 aprilie 2023, începând cu ora 10:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

De asemenea, se va analiza și concepția dezvoltării aviației militare române.

În cadrul ședinței vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Guvernul şi Parlamentul au alocat bugetului Apărării în acest an 2,5% din PIB.

România are un buget pentru apărare de circa 8 miliarde de euro (39 de miliarde de lei) în 2023, dintre care pentru investiţii sunt alocate 3,5 miliarde de euro (17 miliarde de lei). Cu toate acestea, achiziţiile militare, mai ales cele mari, nu se fac într-un an şi astfel mai are la dispoziţie o sumă de 10 miliarde de euro (50 de miliarde de lei), cheltuieli care pot fi angajate pentru anii următori.

Există achiziţii care se află deja în desfăşurare, dintre care cele mai mari însumează peste 36 de miliarde de lei (7,3 miliarde de euro) şi includ rachetele Patriot, HIMARS, blindatele Piranha V sau dronele WatchkeeperX, produse de israelienii de la Elbit la Măgurele.

De asemenea, recent, Ministerul Apărării a cerut în Parlament aprobarea unui plan de înzestrare a Armatei în valoare de 10 miliarde de euro, potrivit Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS). Armata vrea să cumpere mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu rază mică, maşini de luptă pentru infanterie, obuziere sau rachete aer-aer pentru avioanele F-16.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati