Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe președinta Ungariei

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a ajuns într-o vizită oficială la Bucureşti miercuri, 7 septembrie, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis. Ceremonia oficială de la Palatul Cotroceni a avut loc la ora 10:30.

Katalin Novák este prima femeie care este aleasă în funcția de președinte al Ungariei, în 11 martie. Ea a primit 137 de voturi de la parlamentari, cu 51 mai multe decât rivalul ei din opoziție, economistul Peter Rona.

Cei doi șefi de stat vor face declarații de presă la ora 12.15.

Administrația Prezidențială a anunțat marți că printre subiectele abordate se va număra și invazia rusă din Ucraina.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, vizita va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București.

De asemenea, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

„Președintele României va evidenția, cu prilejul vizitei, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor, indiferent de etnie. Va fi reiterat interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, a transmis Palatul Cotroceni.

În plus, cei doi șefi de stat vor aborda și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele. Nu în ultimul rând, vor fi abordate consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova.

„În ceea ce privește agenda europeană, președinții României și Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei”, a conchis Administrația Prezidențială.

Întâlnire cu premierul și șefii celor două camere ale Parlamentului

Pe lângă întrevederea pe care o va avea cu omologul său rămân, preşedintele ungar va fi primit de premierul român Nicolae-Ionel Ciucă, de preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu.

Întâlnirea cu șeful Executivului român este programată de la 16:15.

Pe parcursul vizitei la Bucureşti, Katalin Novak se va întâlni de asemenea cu Kelemen Hunor, viceprim-ministru şi preşedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR), şi cu ceilalţi miniştri membri ai UDMR.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, cel mai recent contact la nivel de ministru al afacerilor externe a avut loc la 12 iulie 2022, cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, la București. Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România și Ungaria, în beneficiul cetățenilor celor două state. Anterior, ministrul Bogdan Aurescu a efectuat, la 28 aprilie 2021, o vizită la Jula/Gyula (Ungaria).

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati