Klaus Iohannis a promulgat retragerea României din două bănci al căror acționar e Rusia

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legile pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii ’60-’70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare, scrie Antena3 CNN.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 21 noiembrie 2022, următoarele decrete:

– Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a protocolului său de modificare şi completare (PL-x 369/20.06.2022);

– Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaționale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a protocoalelor sale de modificare şi completare (PL-x 368/15.06.2022)”, anunță Administrația Prezidențială.

Guvernul a aprobat pe 25 mai 2022 două acte normative în baza cărora va face demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii ’60-’70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare.

Primul proiect de lege de pe ordinea de zi a Guvernului este o Lege pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

Statele membre BICE sunt Bulgaria, Cehia, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam.

Al doilea proiect este Legea pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Capitalul subscris este de 2 miliarde euro, din care vărsat 426 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26 milioane euro, iar cel nevărsat de 50 milioane euro.

Statele membre ale BII sunt Bulgaria, Republica Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria.

Guvernul român a anunţat că se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria, pentru o retragere simultană.

În ambele cazuri, cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul celor două bănci, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati