Klaus Iohannis dă asigurări că România este pregătită să ofere asistență umanitară de urgență pentru Israel

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, 17 octombrie 2023, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferință, pe tema situației din Orientul Mijlociu, după atacurile Hamas asupra Israelului, trasmite Administraţia Prezidenţială. 

Summitul extraordinar a fost convocat de Președintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a cristaliza la nivel UE o viziune clară și unitară privind liniile de acțiune în acest cadru complex, conflictul având consecințe inclusiv pentru Uniunea Europeană și cetățenii europeni.

Liderii europeni au pledat, în cadrul discuției, pentru respectarea dreptului internațional umanitar, evitarea escaladării conflictului, identificarea de soluții pentru obținerea unei păci durabile, în baza soluției celor două state, precum și evitarea tensiunilor și a exacerbării extremismului la nivelul societăților europene, în acest context.

În cadrul reuniunii, Președintele României a evidențiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluția situației de pe teren. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieți omenești.

Președintele României a subliniat că țara noastră susține fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internațional umanitar.

Cu privire la rolul pe care Uniunea Europeană îl are în rezolvarea acestei crize și în continuarea sprijinirii soluției celor două state, Președintele Klaus Iohannis a transmis că Uniunea Europeană va trebui să continue să se coordoneze îndeaproape cu Statele Unite și cu partenerii regionali care împărtășesc aceeași viziune, în vederea evitării extinderii conflictului, a asigurării accesului la ajutorul umanitar și a protejării populației civile.

Președintele României a evidențiat necesitatea coordonării eforturilor pentru facilitarea protecției civililor și evacuarea în siguranță a cetățenilor atât din Israel, cât și din Fâșia Gaza. A dat, totodată, asigurări că România este pregătită să ofere asistență umanitară de urgență.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a atras atenția că se remarcă, în acest context, și la nivelul societăților europene răspândirea tensiunilor, a polarizării și a extremismului, fiind necesare eforturi pentru a limita impactul dezinformării și al discursului instigator la ură în interiorul UE.

Președintele României a transmis, cu acest prilej, condoleanțe pentru victimele atacurilor teroriste din Belgia și Franța și a condamnat aceste acte de violență extremă, care nu au nicio justificare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati