Klaus Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti: Creșterea prezenței militare americane în România este un obiectiv important / Clasa politică din România a dovedit maturitate democratică

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că un obiectiv important de securitate pentru România este creșterea prezenței militare americane. În discursul său în fața ambasadorilor străini acreditați la București, șeful statului a mai spus că România vrea și consolidarea prezenței NATO în regiunea Mării Negre.

Iohannis a condamnat utilizarea de către Rusia a amenințării cu forța militară la adresa Ucrainei, calificând-o ”inacceptabilă”.

”România se implică activ în evoluțiile din regiunea Mării Negre. Suntem preocupați de situația de securitate din regiunea noastră. Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia trebuie să constea atât în măsuri ferme de descurajare, cât și în deschiderea pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent valorile fundamentale ale alianței. Este absolut necesară dez-escaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu forța e inacceptabilă”, a spus Iohannis.

Clasa politică din România a dovedit maturitate democratică

El a lăudat clasa politică din România pentru constituirea coaliției PSD-PNL-UDMR, spunând că ”a dovedit maturitate democratică”.

”La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică.  Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României. Ca rezultat a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea ţării şi să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a PNRR, care reprezintă un obiectiv de prioritate zero, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii ţării noastre şi cetăţenilor săi în sens larg”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Șeful statului a mai vorbit și despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

„România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Guvernul trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru efectele produse de pandemia de COVID-19 şi de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

„La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc ușor, dar care este firesc în orice democrație, a fost constituită o coaliție solidă în Parlamentul României.

Ca rezultat, a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea țării și să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească așteptările cetățenilor, care doresc soluții concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Național de Redresare și Reziliență, care reprezintă un obiectiv de prioritate «zero», precum și pentru asigurarea bunăstării și securității țării noastre și cetățenilor săi, în sens larg.

În acest context, ceea ce urmăresc, ca Președinte al României, este și asigurarea unei politici externe și de securitate care să continue să fie predictibilă, coerentă, de consens național, axată pe îndeplinirea responsabilă a angajamentelor asumate de țara noastră la nivel internațional.

România va continua să se dezvolte ca stat membru al Uniunii Europe și al NATO activ, de încredere, implicat și respectat.

Abordarea României cu privire la politica externă

Astfel, abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esențiali ai politicii sale externe: consolidarea rolului și influenței țării noastre în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Acești piloni sunt susținuți de promovarea valorilor democratice, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, precum și de acțiune concretă pentru asigurarea stabilității și securității în regiune și la nivel global, în baza dreptului internațional și a multilateralismului eficient.”, a declarat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati