Klaus Iohannis – personaj într-o carte pentru copii editată la Sibiu

Președintele Klaus Iohannis este prezent nu numai în buletinele de știri sau în paginile ziarelor, ci și în cărțile pentru copii. Numele acestuia este pus alături de cunoscute personalități cu origini săsești din Transilvania, transmite turnulsfatului.ro.

Anul trecut, la editura Honterus de la Sibiu a fost editat un caiet cu ghicitori și puzzle-uri pentru copii, la inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Caietul se numește „Kirchenburgen Rätselspaß” (Puzzle-uri distractive despre bisericile fortificate). Este vorba despre o ediție color pentru cei mici care, datorită unor întrebări sau imagini sugestive, pot afla mai multe despre regiunea Transilvaniei în general și despre bisericile fortificate în special.

Caietul conține ghicitori, rebusuri, zicători, jocuri de cuvinte și alte tipuri de jocuri educative în care trebuie completate cuvinte lipsă, identificate expresii potrivite sau trebuie ghicite culorile unor steme ale localităților din Transilvania.

Caietul este promovat de comunitatea germană, alături de cărțile de cultură sau istorie editate la Sibiu, cu ocazia diverselor evenimente la care aceștia participă. Spre exemplu, participanții la simpozionul de vineri, organizat de FDGR cu ocazia marcării a 30 de ani de parteneriat româno-german, au avut ocazia să-l răsfoiască.

La pagina 12 a caietului găsim un exercițiu-labirint, în care sunt imaginile a cinci personalități cu origini săsești, respectiv cinci imagini pentru care utilizatorul trebuie să identifice cu care dintre acestea se potrivește: Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, Biserica Neagră din Brașov, Casa Lutsch din Sibiu, Palatul Brukenthal din Sibiu și o rachetă spațială.

Printre personalitățile ilustrate se numără baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), profesorul și pastorul luteran sas născut la Mediaș Stephan Ludwig Roth (1796-1849), savantul, unul dintre fondatorii rachetei și astronauticii Hermann Oberth (1894-1989), fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea Bisericii Negre, Johannes Honterus (1498-1549), dar și fostul primar al Sibiului, actual președinte al României, Klaus Iohannis (născut în 1959). Pentru Klaus Iohannis este atribuită imaginea Casei Lutsch din Piața Mare, acolo unde în prezent se află sediul FDGR. Curios este că „drumul” lui Iohannis este cel mai lung, iar titlul exercițiului este „Derutații sași ardelei”, cu următoarea descriere a sarcinii: „Cinci sași celebri s-au rătăcit. Ajutați-i să-și găsească drumul spre casă, evidențiindu-le drumul cu creioane colorate”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati