La doi ani de la izbucnirea conflictului, care este cel mai mare pericol cu care se confruntă Ucraina?

Este Volodimir Zelenski un erou? Intră în culisele invaziei care a zguduit lumea!

La doi ani de la începutul invaziei, conflictul din Ucraina este tot mai puțin prezent în presa și conștiința românilor, deși el este la fel de prezent la granițele țării. Conflictul dintre israelieni și palestinieni a distras atenția omenirii de la lupte, iar sprijinul oferit guvernului de la Kiev de către aliați este mai nesigur ca oricând.

Lumea pare că a uitat că acest război este încă în desfășurare.

Iar, dacă citim cartea lui Shuster, SHOWMAN, vom înțelege că exact acesta este scenariul de care Volodimir Zelenski s-a temut cel mai mult atunci când Rusia a invadat regiunea, scenariul pe care s-a străduit cu toate forțele să îl evite.

Vieţile oamenilor pe care îi conducea depindeau de capacitatea lui de a păstra reflectoarele îndreptate spreUcraina. Pentru ca naţiunea lui supravieţuiască, americanii şi europenii nu puteau fi lăsaţi se plictisească şi schimbe canalul. Preşedintele vedea înaceasta o parte a misiunii luipoate cea maiimportantă.” Simon Shuster, SHOWMAN

Cartea lui Shuster, lansată în România de editura Bookzone la începutul acestui an, readuce în atenția publicului războiul din Ucraina, construind un portret nemilos de obiectiv liderului de la Kiev, evidențiind deopotrivă lipsa sa de experiență politică, darși modul în care abilitățile dobândite ca actor și producător l-au ajutat se adapteze rapid rolului pe care istoria i l-a atribuit, acela de președinte în vreme de război.

Shuster l-a întâlnit pentru prima dată pe Zelenski în culiseleunuia dintre ultimele sale spectacole, iar după alegerea sa șiinvazia din februarie 2022, l-a urmat în tranșee, buncăre și sălide consiliu încărcate de o tensiune insuportabilă.

Acum, după patru ani de interviuri cu Zelenski și familia sa, cu miniștrii și comandanții săi militari, cu cei care îl aplaudă, dar șicu cei care îl contestă, el prezintă lumii o carte care invităcititorii stea față cu Volodimir Zelenski și descopere un om prins între dorința de a-și elibera țara de sub influența opresivă a Rusiei lui Vladimir Putin și prețul cumplit pe care poporul său îlplătește în lupta pentru libertate, un om care nu știe cum varămâne numele lui înscris în cărțile de istorie.

Încă nu știm cum îl vor reține manualele de istorie pe VolodimirZelenski, însă, așa cum declara într-una dintre numeroasele sale discuții cu Simon Shuster, rolul său nu a fost încă pe deplindefinit:  

”« Vom fi judecaţi mai târziu », mi-a spus el. « Încă nu am încheiat această măreaţă, importantă acţiune în folosulţării noastre. Nu încă. »” – Simon Shuster, SHOWMAN

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati