Lada Sfintei Vineri, la Muzeul „Dr. Nicolae Minovici”

Muzeul Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Da’DeCe vă invită la Muzeul Dr. Nicolae Minovici să descoperiţi o nouă instalaţie pentru copii – Lada Sfintei Vineri, parte din proiectul „Afară/ Înăuntru”, realizat de Asociaţia Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Lada Sfintei Vineri este o instalaţie interactivă care aduce patrimoniul Muzeului de Artă Populară Prof. dr. Nicolae Minovici mai aproape de micii vizitatori. Instalaţia este accesibilă copiilor de 4-8 ani, fără să excludă însă şi alte categorii de vârstă care ar putea fi interesate de explorarea ei.

Lada cuprinde cinci animale inspirate de obiecte de artă tradiţională românească din colecţiile muzeului. Acestea trebuie „îmblânzite” de copii prin jocuri şi poveşti inspirate de datini, legende şi credinţe populare.

Lada fermecată are o componentă interactivă ce face experienţa vizitei la muzeu mai plăcută şi mai dinamică, precum şi o componentă educativă axată în special pe ideea de joc ca instrument de învăţare. Copiii îşi însuşesc cunoştinţe şi abilităţi noi şi se familiarizează cu obiectele de patrimoniu şi cu lumea satului. Lada poate fi în acelaşi timp şi un instrument de lucru pentru cadrele didactice din învăţământul primar, la care pot apela pentru diverse secţiuni din curriculum. Realizată din lemn, un material primordial cu multiple modalităţi de prelucrare în universul rural, şi decorată cu motive tradiţionale, Lada Sfintei Vineri este un obiect ce se integrează perfect în spaţiul pentru care a fost destinat.

Această instalaţie interactivă a fost ticluită de către o echipă extinsă alcătuită din: Alexandra Cucu – Asociaţia Da’DeCe şi Veronica Leca – Muzeul Municipiului Bucureşti (concept şi copywriting), Bogdan Maltezeanu (design-ul obiectului), Andrei Cîmpeanu (grafică), Silvia Zamfir, Angelica Iacob şi Eliana Radu – Muzeul Municipiului Bucureşti (consultanţă şi promovare). Instalaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Afară/ Înăuntru” coordonat de către Alexandra Zbuchea – Asociaţia Da’DeCe şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Muzeul de Artă Populară Prof. dr. Nicolae Minovici face parte din structura Muzeului Municipiului Bucureşti, se află într-o zonă verde a oraşului, vis-a-vis de Fântâna Mioriţa. Colecţia de artă populară deţinută de muzeu a aparţinut unui medic legist, Nicolae Minovici, care a construit o vilă în stil neoromânesc special pentru a o adăposti. Pe lângă povestea doctorului Nicolae Minovici şi a casei, vizitatorii pot descoperi obiecte de artă populară din toate zonele ţării de la costume populare, ceramică, furci de lemn, lăzi de zestre, icoane, candele, cădelniţe şi piese de mobilier sculptate cu motive tradiţionale: rozete, dinţi de lup, şi motive geometrice, aviforme şi vegetale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati