Lămâi din Turcia cu pesticid de 75 de ori mai mult decât limita maxim admisă

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dea explicaţii opiniei publice în legătură cu absenţa analizelor realizate de ANSVSA în punctele de control de la frontiera ţării noastre referitoare la determinarea cantitativă a pesticidelor în legumele/fructele importate din Turcia, conform unui comunicat al APC.

Experţii APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia şi comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele 10 luni ale anului 2021 pe platforma europeană RASFF – Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje, unde fiecare ţară membră a Uniunii Europene este reprezentată de autoritatea naţională cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, ANSVSA în cazul ţării noastre, platforma fiind gestionată de Comisia Europeană.

Conform Asociației Pro Consumatori (APC), interogarea referitoare la lămâi a relevat următoarele rezultate:

1. Patru notificări de informare transmise de România pentru fructul lămâie în baza analizelor realizate de comercianți, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 și de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.

2. Opt notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranță alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depășiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice:

– la portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de 3 ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

”Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul țintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanșarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid.

Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce și efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcției endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producția de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncții a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariția unor boli cronice grave”, arată experții APC.

„Din păcate, ANSVSA nu a informat populația în legătură cu aceste depășiri record ale nivelui de pesticid prochloraz din lămâile importate din Turcia și comercializate în România în luna septembrie anul curent, fapt ce a contribuit la ingerarea unor cantități exagerate de pesticid de către sute de mii de consumatori printre care s-au aflat copii, femei însărcinate și persoane în vârstă. Oare de ce ANSVA nu dorește să aplice modelul bulgar de control prin realizarea de analize în punctele vamale? APC solicită primului ministru, în coordonarea căruia se află ANSVSA, declanșarea unei anchete la nivelul instituției în vederea identificării funcționarilor responsabili de această inacțiune a instituției față de importurile de legume și fructe din Turcia!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociația Pro Consumatori.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati