Lansarea e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST & Artist talk despre dramaturgia contemporană în România, la Teatrul Masca

Teatrul Masca, în parteneriat cu Goethe Institut, vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia lansării e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST, la un Artist talk despre dramaturgia contemporană românească.

Evenimentul va avea loc joi, pe 8 februarie, de la ora 19.00.

Intrarea este liberă. Este necesară rezervarea locului.

Evenimentul de lansare a e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST, continuare a proiectului internaţional al Goethe-Institut, este un prilej de a aduce în discuţie, de a dezbate şi de a împrospăta perspectiva asupra dramaturgiei contemporane româneşti. Prin această colaborare, Teatrul Masca îşi propune să devină un mediu vital de interacţiune pentru tinerii dramaturgi, contribuind la consolidarea unui dialog artistic şi la promovarea noilor voci din industrie.

Atât e-book-ul, cât şi acest Artist Talk vin în continuarea demersului de a susţine autori dramatici emergenţi şi de a încuraja crearea de texte contemporane şi locale, pornind de la teme şi abordări de actualitate pentru spaţiul european de Sud-Est. Într-o culegere de prezentări ale tinerilor dramaturgi şi sinopsisuri ale textelor rezultate în urma participării în program, această carte electronică urmăreşte să suscite interesul regizoarelor, regizorilor, producătorilor şi teatrelor de stat sau independente.

NEW STAGES SOUTH EAST (NSSE) este un proiect internaţional multianual al Goethe-Institut, lansat în 2021 cu scopul de a încuraja şi sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale şi stringente, dar şi de a aduce împreună voci tinere, ancorate la realităţile societăţii în care trăim, şi de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est şi Germania. Peste 30 de autori din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Grecia, România şi Serbia au avut ocazia de a lucra în cadrul unor workshop-uri cu renumiţi dramaturgi şi regizori din cele şapte ţări participante, precum şi din Germania, şi de a dezvolta piese de teatru puternice, care oglindesc preocupările, temerile şi relaţiile interumane ale lumii contemporane.

Creaţiile au fost prezentate sub formă de spectacole-lectură sau performance-uri work in progress în diverse teatre şi spaţii alternative din cele şapte ţări participante. Un juriu internaţional a selectat apoi cele mai remarcabile 11 piese, care au fost integrate în programul Festivalului NEW STAGES SOUTH EAST desfăşurat în aprilie 2023 la Teatrul din Oberhausen (Germania), în parteneriat cu Goethe-Institut. În vederea promovării pe termen lung a tinerilor dramaturgi din Europa de Sud-Est în peisajul teatral german, o parte din aceste texte vor fi puse în scenă la teatrele din Oberhausen, Essen şi Mannheim în stagiunile 2023/2024 şi 2024/2025.

Nu în ultimul rând, câteva dintre piese au fost prezentate ca spectacole-lectură în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi al Berliner Theatertreffen.

Cu: Catinca Drăgănescu (din dublă perspectivă – de regizoare şi dramaturgă consacrată, dar şi de curatoare şi manager interimar al Teatrului Masca), Elise Wilk (una dintre cele mai traduse şi montate dramaturge contemporane din România), Theodor-Cristian Popescu (cunoscut regizor şi profesor, precum şi unul dintre mentorii proiectului New Stages South East), Alexandru Gorghe (dramaturg New Stages South East; textul său „Câinele mamei mele” a fost prezentat în cadrul proiectului ca spectacol-lectură la Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe, fiind ulterior montat la Bucureşti, la Apollo 111, în cadrul programului Bucharest Indie Network, derulat de Asociaţia Teatrelor Independente)

Moderatori: Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut Bucureşti, şi Roxana Lăpădat (coordonatori ai e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST)

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locului se poate face prin:

– email la office@masca.ro;

– direct la casa de bilete a Teatrului Masca.

Rezervarea devine validă după primirea unei confirmări.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati