Modernism Art Deco îşi continuă Organizaţia Internaţională a Francofoniei – BRECO şi Delegaţia generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, misiunea de a celebra şi de a promova patrimoniul modernist Art Deco din Bucureşti, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie – un proiect al Asociaţiei Igloo Habitat şi Arhitectură, co-finanţat în 2019 de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
B:MAD 2.0 conectează, explorează şi surprinde realitatea oraşului dintr-o perspectivă modernist Art Deco, printr-o printr-o campanie integrată, trasee ghidate, conţinut multimedia şi printr-o aplicaţie interactivă pentru mobil.
B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale lansat în română şi engleză anul trecut şi disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii fondatorilor acestui proiect de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar şi în condiţiile excepţionale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art deco!
Traseul Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale urmăreşte configurarea unui cadru urban nou pentru o societate modernă a anilor 1920-1940. Cele 13 clădiri selectate sunt o parte din cele mai importante exemple ale arhitecturii Art Deco din Bucureşti, ce contribuie la imaginea modernă a bulevardelor Magheru, Bălcescu şi Carol I cât şi a zonelor istorice adiacente acestora.
„Acest prim traseu turistic Art Deco al Bucureştiului ne oferă o perspectivă. Pe de o parte este dimensiunea istorică, pe care o regăsim şi în cadrele surprinse de Willy Pragher – cea a unei generaţii de arhitecţi care au modelat imaginea arhitectural-urbană a Bucureştiului în perioada interbelică, şi care ne transmit acel savoire-faire a lĂ francaise în materie de urbanism şi cultură arhitecturală atât în integrarea dezvoltărilor rezidenţiale, cât şi în statura edificiilor publice, limbajului arhitectural şi multiplelor surse de inspiraţie, metafore ale progresului şi simbolisticii specifice Modernismului Art Deco. Cealaltă dimensiune este una contemporană, a potenţialului de valorificare a acestui patrimoniu de scară mondială şi de transpunere într-o lumină nouă a percepţiei noastre asupra unui Bucureşti ca depozitar al unor valori inestimabile în materie de fond construit”, spunea la lansarea acestui audioguide Dragoş Dogaru, iniţiatorul şi directorul creativ al proiectului B:MAD.
„În cadrul activităţilor ocazionate de celebrarea aniversării a cincizeci de ani de Francofonie instituţională, am fost în mod deosebit onoraţi în a ne implica în sprijinirea unui impresionante iniţiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei româneşti. Audioghidul ce prezintă cele mai emblematice edificii Art Deco ale bulevardelor centrale ale Bucureştiului va reprezenta, fără îndoială, un instrument major de promovare a turismului pentru municipiul Bucureşti şi unul pentru valorizarea tradiţiei francofone şi europene de care Bucureştiul nu s-a despărţit niciodată, nici măcar în perioadele cele mai tragice ale istoriei sale recente. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică cât şi educaţională şi se înscrie într-o perspectivă a interconectivităţii: digitalizarea, vector de dezvoltare şi totodată de solidaritate în spaţiul francofon.” un testimonial din partea promotorilor francofoni ai acestui proiect.
Adaptarea în franceză a acestui audioghid care va avea lansarea pe 21.11.2020, în anticiparea Zilei Internaţionale a Profesorului de Franceză, este prilejuită de celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey şi este realizată şi diseminată cu sprijinul financiar şi logistic al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi al Delegaţiei generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti.