Lansarea volumului „O scurtă istorie a secuilor” de Hermann Gusztav-Mihaly, la Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti

Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, în colaborare cu Curtea Veche Publishing, va organiza marţi, 15 decembrie la ora 19.00 o lansare online a volumului O scurtă istorie a secuilor de Hermann Gusztav-Mihaly.

La evenimentul online vor participa autorul cărţii, domnul Hermann Gusztav-Mihaly şi istoricul Sorin Mitu, iar discuţia dintre cei doi va fi moderată de Marius Motoca din partea Curtea Veche Publishing.

Evenimentul va putea fi urmărit online pe pagina de facebook al Institutului Cultural Maghiar: https://www.facebook.com/InstitutulCulturalMaghiar

Conform mărturiei autorului, aceasta este prima carte pe care a conceput-o şi a scris-o de la bun început în română, nu în maghiară, limba sa maternă. A renunţat la etapa traducerii pentru a se transpune mai uşor în ipostaza cititorului român, căruia îi este în primul rând adresat acest volum şi, totodată, căruia i se cere să privească realitaţile prezentate din alte perspective decât cele cu care a fost obişnuit. Volumul oferă o viziune de ansamblu începând de la caracteristicile geografice regionale, Evul Mediu şi până la epocile cele mai moderne, abordând – la timpul istoric – şi chestiunea autonomiei care este în continuare un subiect ascuţit în viaţa publică românească.

Directorul executiv al Curtea Veche Publishing, Nemethi Barna, a declarat că pentru editura Curtea Veche Publishing era important ca istoria secuilor să fie descătuşată de mituri. „Am considerat că este important să regândim toate lucrurile despre care am crezut că le cunoaştem. (…) Cartea nu vine cu o nouă ipoteză, ci încearcă să prezinte cu profesionalism rezultatele cercetărilor arheologice, precum şi diferite documente istorice” a precizat Nemethi Barna în declaraţia sa dată Agenţiei de Presă MTI.

Hermann Gusztav-Mihaly (n. 1955) este doctor în istorie şi predă istorie şi istoria culturii la Universitatea Babeş-Bolyai, filiala din Odorheiu Secuiesc. Este specialist în istoria secuimii din secolul al XVIII-lea şi până în prima jumătate a secolului XIX-lea. Are publicate nouă cărţi (dintre care două în română) şi peste şaizeci de sudii în reviste şi antologii de specialitate. A efectuat cercetări privind istoria politico-administrativă a Ţinutului Secuiesc şi s-a concentrat asupra aspectelor privitoare la evoluţia mentalităţilor diferitelor categorii sociale din această zonă.

Sorin Mitu (n. 1965) este profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Este specialist în istoria Transilvaniei, imagologie comparată şi studiul naţionalismului. În 1998 manualul său de istorie a provocat o dezbatere aprinsă în publicistica românească. Pe lângă numeroasele studii publicate în diferite reviste de specialitate, este autorul a zece cărţi care tratează diferite aspecte ale istoriei României din secolul XIX până în secolul XXI.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati