Liderul ADER: Nu există vreo lege privind pensiile speciale

Președintele partidului ADER, Orlando Culea, a afirmat vineri că nu există o lege despre pensiile speciale, pentru că acestea sunt de fapt “o denumire populară” şi consideră că pentru viitor trebuie modificată legislaţia, astfel încât pensia de serviciu să se raporteze la salariul brut şi nu la venit, cum este în prezent

  • În spaţiul public există o discuţie aprinsă despre “pensiile speciale”. (…) În primul rând nu există vreo lege privind pensiile speciale.

Este o denumire populară folosită şi de “specialişti” lansată cândva de cineva, fără să explice la ce se referă. Toate aceste pensii de care se discută sunt denumite în lege ca fiind pensii de serviciu”, a scris Culea pe Facebook.

El a adăugat că pensiile de serviciu militare sunt specificate în lege, unde se indică modul de calculare.

Pensiile magistraţilor. Şi în acest caz legea le denumeşte pensii de serviciu. (…) De unde provine valoarea mare a acestor pensii, care uneori depăşeşte salariul avut înainte de pensionare? Se foloseşte un viciu de formulare în lege (voit introdus în lege,sau nu). Acest viciu este că în lege se prevede calacularea valorii pensiei pornind de la vloarea venitului realizat in ultima lună de dinaintea ieşirii la pensie. Corect ar fi fost să se folosească “salariul brut lunar” realizat în ultimul an. Acest viciu de exprimare a legii a fost folosit incorect cel puţin în ultimii 20 de ani”, a susţinut Orlando Culea.

  • El mai afirmă că, “cu acordul tacit a şefilor direcţi, care folosesc şi pentru ei acest lucru, magistraţii nu iau concediu pe anul precedent şi conform legilor în vigoare aceşti bani pot fi plătiţi anul următor şi de regulă se plătesc în luna premergătoare ieşirii la pensie”.

Liderul ADER spune că un drept câştigat nu poate fi pierdut, însă poate fi găsită o soluţie de impozitare care să “remedieze” oarecum situaţia creată.

Pentru viitor, este evident că trebuie modificată legislaţia, astfel încât pensia de serviciu să se raporteze la salariul brut şi nu la venit, cum este în prezent. Aşa cum am menţionat întotdeauna, ideile şi proiectele ADER vin din partea oamenilor cu care interacţionăm şi pe care îi ascultăm”, a susţinut el.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati