Liderul PNL, Nicolae Ciucă, la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali: ”Partidul Național Liberal trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației” – VIDEO

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, că Partidul Național Liberal trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației. Potrivit sursei citate, ”urgența, însă, este ca PNL să îi aducă din categoria de subzistență către zona de mijloc pe cât mai mulți români care astăzi abia știu cum se încheie luna fără datorii.”

Potrivit sursei citate, ”clasa de mijloc din România este prea mică astăzi pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă și durabilă a României. Trebuie să fie un semnal de alarmă nu doar pentru Partidul Național Liberal, ci pentru întreaga clasă politică.”

El a adăugat că PNL poate să reducă substanțial decalajele din societate, ”dacă evaluăm mai bine cum putem să creștem veniturile acolo unde baza e solidă și ne permitem. Aici, în zona companiilor românești, este capitalul cel mai solid al țării și aici trebuie să vedem cum creștem condițiile în companii, pentru ca acestea să își permită să crească și mai mult numărul angajaților și implicit, veniturile acestora.”

Cu privire la Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, Nicolae Ciucă a declarat că se așteapă ca COAL să devină un pilon mai important al PNL în relația cu mediul de business: ”Să fie un integrator de idei și soluții care ajută sistemul public să învețe de la toți actorii mediului privat cum să fie mai prietenos și mai eficient în relația cu ei.”

Astfel, premierul așteaptă membrii COAL la o discuție pe propuneri concrete cu privire la ceea ce avem ”de facut pentru a stimula economia românească și să facem ceea ce trebuie pentru cetățenii români astfel încât să creșem clasa de mijloc”.

Declarația integrală a președintelui PNL, Nicolae Ciucă:

”Mă bucur să particip astăzi la această activitate în care se desfășoară alegerile interne ale Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) Întrucât sunteți oameni de afaceri de succes, dați-mi voie să îmi exprim așteptarea că COAL va face tot ceea ce îi stă în putință pentru ca această organizație să fie profitabilă pentru toți românii.

Știu că aici sunt oameni de afaceri de succes și așa cum au reușit să realizeze profit pentru firmele, pentru companiile dumnealor, la fel vor reuși să o facă pentru toți cetățenii români.

În ceea ce privește mediul de afaceri, România are astăzi trei surse majore de dezvoltare: capitalul românesc, investițiile străine și fondurile europene, fiecare cu rolul său esențial pentru tot ceea ce poate să însemne procesul de dezvoltare și modernizare al României.

Capitalul străin aduce cu el know-how, aduce experiență, inovație și tehnologie, cu alte cuvinte anvergură. Finanțările europene ne ajută în procesul de reformă a tot ceea ce înseamnă atât instituțiile statului, instituțiile administrative, cât și cele economice. Vreau să subliniez încă o dată cât de important este acest aspect al reformelor, prin care noi putem să dezvoltăm cu adevărat România. Aceste reforme sunt strâns legate de angajamentul și obiectivele noastre asumate prin PNRR.

Capitalul autohton are, în opinia mea, un rol decisiv în a reduce decalajele interne. Este cel mai loial capital și de aceea PNL trebuie să-i acorde o atenție deosebită. Nu pentru că vin alegerile noi trebuie să spunem că sprijinim produsele și producătorii români, ci că prin companiile românești noi urmărim să trăim acea bază solidă a creșterii clasei de mijloc a României. Este, dacă vreți, un patriotism lucid și cu respect față de toți partenerii noștri, față de partenerii externi, față de investitorii străini, este un proiect de țară prosperă în Uniunea Europeană și în regiune.

Această creștere a numărului celor care s-ar înscrie în ceea ce noi numim clasa de mijloc este fundamentală pentru ca decalajele de nivel de trai, educație, civilizație din România să dispară treptat. Este și motivul pentru care de la începutul mandatului am prioritizat dialogul cu firmele cu capital românesc. Acest capital este principalul și cel mai stabil finanțator al locurilor de muncă pentru cetățenii români.

Fac o paranteză nu mai târziu de ieri după-amiază, am efectuat o vizită în județul Giurgiu și am vizitat două firme românești, una în domeniul agricol și cealaltă în domeniul industrial. La cea din domeniul agricol am înțeles cât de importante sunt fondurile europene, pentru că toți cei cu care am discutat acolo au menționat, au subliniat că fondurile europene au fost cele care au dat consistență pachetului de instrumente prin care au putut să își cumpere utilaje, echipamente și chiar să-și dezvolte rețele de irigații. Și totodată, acolo am înțeles cât de importantă este asocierea pentru a putea să capete consistență mai mare reprezentare mai mare, relevanță mai mare în tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri.

Cealaltă companie, sută la sută capital românesc, pornită de la o afacere de familie, produce și exportă sută la sută din tot ceea ce înseamnă afilitatea companiei respective. Un exemplu de voință și de perseverență. Și ceea ce a subliniat întreg personalul cu care am stat de vorbă acolo a fost următorul aspect. Trebuie să înțelegeți că atunci când românii vor, ei pot și nu pot puțin. A fost poate cea mai importantă concluzie pe care am desprins-o în după-amiaza zilei de ieri.

Este de asemenea o menire istorică a Partidului Național Liberal să păstreze spiritul liberal al Constituției de la 1923 și să promoveze companiile și antreprenorii români, dar este și o soluție inteligentă de dezvoltare.

Pentru a reduce decalajele de care vorbeam PNL trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației, apoi să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România. Firește în paralel cu trecerea a cât mai multor români, posibil, peste media actuală. Clasa de mijloc din România este prea mică astăzi pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă și durabilă a României. Trebuie să fie un semnal de alarmă nu doar pentru Partidul Național Liberal, ci pentru întreaga clasă politică.

Eu cred că PNL, în primul rând, are datoria să crească cât mai mult numărul familiilor care să poată la finalul lunii să economisească, care își pot permite să-și educe în condiții decente copiii și să-i poată duce măcar într-o vacanță pe an. Să crească numărul celor care își permit servicii medicale decente și medicamentele aferente.

Urgența, însă, este ca PNL să îi aducă din categoria de subzistență către cea de care vorbeam pe cât mai mulți români care astăzi abia știu cum se încheie luna fără datorii.

Cum putem realiza toate acestea? Eu cred cu tărie că putem să reducem substanțial aceste decalaje din societate, dacă evaluăm mai bine, cum putem să creștem veniturile acolo unde baza e solidă și ne permitem. Propun deci să ne uităm cu atenție la cele 3,3 milioane de contracte de muncă și la cele 561 de mii de companii românești în care aceștia își desfășoară activitatea. Aici, în zona companiilor românești, este capitalul cel mai solid al țării și aici trebuie să vedem cum creștem condițiile în companii, pentru ca acestea să își permită să crească și mai mult numărul angajaților și implicit, veniturile acestora.

De aceea e nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele românești și companiile românești, respectiv angajații din aceste companii, să poată să se dezvolte și să prospere. Îmi paralel trebuie să ne asigurăm că atragem cât mai mulți bani din fondurile europene asta însemnând să facem ceea ce subliniam anterior, reforme. Nu, în ultimul rând, trebuie să sprijinim investitorii străini serioși care investesc în dezvoltare și inovare și care sunt dispuși să investească în România cât mai mult din profitul pe care îl fac.

Doamnelor și domnilor, astăzi firmele românești sunt profitabile și ele finanțează mâna de lucru românească de care trebuie să avem cea mai mare grijă să nu migreze. Aceste firme au un profit mediu de 7,8 % față de cele străine, care au un profit mediu de 3,7 %. În același timp, România rămâne o piață care oferă randamente de profit mari pentru toată lumea. Vă spuneam totodată că pe tot parcursul mandatului meu am sprijinit și voi sprijini firmele românești. Dar asta nu m-a împiedicat și nu a împiedicat echipa guvernamentală să încurajeze investițiile străine și să reușim o performanță fără precedent în ultimii 33 de ani și anume, investițiile străine directe să atingă cota record de 11 miliarde de euro la finele anului 2022, cu 2 miliarde mai mult față ultima cotă record care a fost în anul 2008 dar atunci creșterea economică a fost de 8,5 %.

Astăzi, România are o fiscalitate rezonabilă și asta recunosc și investitorii străini. Am avut la nivelul anului 2022 în total 805.000 de firme, din care tot anul trecut au apărut 152.000 de firme nou înmatriculate. Este o cifră record. Ca să vă faceți o idee, în 2008 erau înmatriculate 142.000 de firme, iar din cele 805.000 de firme, 244.000 sunt companii străine. Toate acestea ne arată că piața e una dinamică și avem un mediu economic stabil și sănătos. România e o piață stabilă și echilibrată și ea trebuie să rămână o piață predictibilă atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru angajați sau persoane care vor să intre în câmpul muncii.

Revenind însă la rolul Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, noi avem datoria să sprijinim toate firmele din România. Vreau să vă rog ca celor 561.000 de firme românești să le dăm curajul și suportul pentru a depăși, cu ghilimelele de rigoare, complexul local. Adică să le determine să aspire mai mult la a fi lideri regionali cu produsele și serviciile pe care le oferă. Românii pot și produsele companiilor românești sunt cât se poate de competitive și trebuie să punem în valoare această competitivitate.

Mă aștept de la COAL să devină un pilon mai important al PNL în relația cu mediul de business. Să fie un integrator de idei și soluții care ajută sistemul public să învețe de la toți actorii mediului privat cum să fie mai prietenos și mai eficient în relația cu ei. Mă aștept de la coal să devină inteligența naturală a PNL și a guvernului, care ne arată drumul cel mai scurt către dorințele oamenilor de afaceri români și străini.

Coal trebuie să fie o sursă consistentă de know-how pentru modernizarea României, iar Partidul Național Liberal să fie cel care face posibile ideile de succes prin actul de guvernare central și local.

În încheiere, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru modul în care ați reușit până acum să vă conduceți afacerile, să aveți contribuțiua dvs. la realizara acelui mediu economic românesc echilibrat și stabil. Și să îmi exprim convingerea că putem mai mult decât atât și că împreună cu soluții integrate să putem să dam mai mult curaj mediului de afcerei si sa avem mai multă relevanță în mediul de afaceri regional și european. Sper să ne vedem curând la o discuție pe propuneri concrete la ceea ce avem de facut pentru a stimula economia românească și să facem ceea ce trebuie pentru cetățenii români astfel încât să creșem clasa de mijloc”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati