Litoralul rămâne destinaţia preferată a românilor în minivacanţa de Sfânta Maria, însă sunt şi turişti care aleg zone mai liniştite, aflate în natură, precum Delta Dunării, satele tradiţionale româneşti, staţiunile balneare sau cele montane.
Pachetele de 3-4 nopţi sunt cele mai căutate în această perioadă, indiferent de destinaţie, iar tur-operatorii au pregătit oferte pentru toate buzunarele, dar şi programe dedicate zilei de 15 august.
Pe litoralul românesc, tarifele pornesc de la aproximativ 250 de lei camera/noapte, la un hotel trei stele, dar pot ajunge şi 650 lei camera/noapte la unul de 5 stele. În Delta Dunării, la un hotel de 5 stele, românii pot plăti pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun în jur de 636 de euro/camera, într-o staţiune montană de pe Valea Prahovei, la o vilă de 4 stele, 1.177 de lei/camera dublă, în timp ce într-o staţiune balneară, la un hotel de 4 stele, turiştii pot scoate din buzunar uşor peste 2.000 de lei pentru 3 nopţi, cu demipensiune.
Litoralul bulgăresc este o altă destinaţie preferată de români în această perioadă, unde pachetele turistice pentru 3 nopţi de cazare pornesc de la 111 euro camera la un hotel de 3 stele, dar pot ajunge şi la 470 de euro camera la hoteluri de 3 şi 4 stele cu servicii all inclusive şi chiar aproape de 1.000 de euro la anumite hoteluri selecte.
Tur-operatorii susţin că pentru litoralul românesc şi cel bulgăresc există un grad de ocupare ridicat, cel puţin similar celui de anul trecut.
***
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican, spune că în această perioadă turiştii aleg litoralul românesc, cu staţiuni precum Mamaia, Saturn sau Eforie Nord, dar şi staţiuni balneare precum Băile Herculane, Băile 1 Mai, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Covasna, staţiuni montane precum Buşteni sau Delta Dunării.
„Tur-operatorii specializaţi pe turism intern au pregătit programe dedicate minivacanţei de Sf. Maria. Majoritatea turiştilor au optat pentru mini-sejururi de 3 nopţi, în perioada 12-15 august, dar sunt şi români care au mai luat zile libere şi au ales perioade precum 14-17 august, dorind ca sărbătoarea de Sf. Maria să fie la jumătatea mini-sejurului. În această perioadă, turiştii aleg litoralul românesc, cu staţiuni precum Mamaia, Saturn sau Eforie Nord, dar şi staţiuni balneare precum Băile Herculane, Băile 1 Mai, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Covasna, staţiuni montane precum Buşteni sau Delta Dunării”, a declarat pentru AGERPRES Adrian Voican.
Astfel, la un hotel de 4 stele din Saturn, o cameră dublă va costa, pentru 4 nopţi, cazare cu mic dejun, 2.357 de lei, iar la un hotel de 3 stele din Mamaia, 1.006 lei pentru 2 nopţi de cazare cu mic dejun. Există însă şi oferte last minute cu 550 de lei camera, pentru 2 nopţi. La un hotel de 5 stele din Delta Dunării, 3 nopţi de cazare cu mic dejun / cameră dublă costă 636 de euro, iar la o vilă de 4 stele din Buşteni, o cameră dublă tot pentru 3 nopţi de cazare, cu mic dejun, costă 1.177 de lei.
„În cazul staţiunilor balneare, de exemplu, pentru 3 nopţi de cazare / cameră dublă, cu mic dejun dar şi cu două cine, la un hotel de 3 stele din staţiunea 2 Mai, un cuplu va plăti 2004 lei, iar la un hotel de 4 stele din Băile Tuşnad, camera dublă pentru 3 nopţi, cu demipensiune (mic dejun şi cină tip bufet) costă 2.009 lei”, a spus Voican.
Lucian Bădîrcea, director general IRI Travel, susţine că majoritatea românilor care doresc un sejur la mare aleg, cu ocazia minivacanţei de Sfânta Maria, atât litoralul românesc, cât şi litoralul bulgăresc.
„Pe litoralul bulgăresc, majoritatea turiştilor au rezervat pachete turistice de 3 nopţi, la hoteluri cu regim all inclusive, dar o mică parte şi pentru cazare cu mic dejun, iar pe litoralul românesc sunt turişti care au rezervat şi una sau două nopţi, în mare parte cu mic dejun sau chiar fără masă. Se observă, deci, că pe litoralul vecin românii preferă să mănânce la hotel şi să beneficieze de serviciile all inclusive, pe când pe litoralul nostru, optează pentru restaurantele din staţiune”, a declarat pentru Agerpres Lucian Bădîrcea.
Acesta precizează că, pentru ambele litoraluri, a observat un grad de ocupare ridicat, cel puţin similar celui de anul trecut, dacă nu şi mai mare. Oricum, perioada de Sfânta Maria reprezintă vârful sezonului estival, când majoritatea turiştilor beneficiază de concedii.
„Referitor la litoralul românesc, în acest an observ că nu mai sunt diferenţe semnificative între tarifele hotelurilor din Mamaia şi cele din sudul litoralului. Pe litoralul românesc, tarifele pornesc de la 256 de lei camera / noapte fără mic dejun la 3 stele, respectiv de la 290 de lei camera / noapte cu mic dejun la 3 stele. La 4 stele, tarifele pornesc de la 493 de lei camera / noapte cu mic dejun, iar la 5 stele, de la 651 lei camera / noapte cu mic dejun inclus. În cazul litoralului bulgăresc, pachetele turistice pentru 3 nopţi de cazare pornesc de la 111 euro camera (hotel 3 stele din Balchik, fără servicii de masă) dar în medie costă între 286 şi 470 de euro camera la hoteluri de 3 şi 4 stele cu servicii all inclusive. La anumite hoteluri selecte din Obzor şi Sunny Beach, o cameră pentru 3 nopţi poate costa între 626 şi 978 de euro”, a subliniat directorul general IRI Travel.
***
Consultantul în turism, Traian Bădulescu, afirmă că există mai multe categorii de pachete turistice alese special în această perioadă, la mare, la multe, dar şi în marile oraşe ale României şi Europei.
„Aşa cum 1 Mai şi Rusaliile reprezintă minivacanţe care preced sezonul estival şi, într-un fel, dau pulsul viitorului sezon, sărbătoarea Sf. Maria Mare reprezintă o minivacanţă aflată în vârful de sezon. Turiştii care au avut deja concediile sau care urmează să le aibă mai târziu profită totuşi de ziua liberă de pe 15 august şi optează pentru minisejururi în România sau în ţări apropiate, precum Bulgaria sau Grecia. Există mai multe categorii de pachete turistice alese special în această perioadă. Majoritatea românilor optează pentru litoral, şi aici domină litoralul Mării Negre (România, Bulgaria), urmat de destinaţiile continentale şi apropiate din Grecia (Halkidiki, Thassos, Paralia Katerini, Olympic Beach)”, a spus pentru Agerpres Traian Bădulescu.
De asemenea, acesta susţine că sunt turişti care preferă zonele mai răcoroase, mai liniştite, aflate în natură, precum staţiunile balneare, staţiunile montane, Delta Dunării dar şi turismul rural (cu zone precum Bran-Moieciu, Fundata, Mărginimea Sibiului, Ţara Făgăraşului, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Ţara Oaşului şi Satu Mare, Apuseni, clisura Dunării – Eşelniţa etc.).
Nu în ultimul rând, românii aleg şi oraşele din România, precum Braşov, Oradea, Sibiu, Iaşi, Timişoara, sau city break-uri externe, precum Istanbul, Viena, Roma, Milano, Barcelona, Amsterdam, Londra, Praga etc.
***
Delta Dunării nu face excepţie în această perioadă, unde minivacanţa de Sfânta Marie aduce un grad de ocupare de aproape 100%, conform datelor centralizate de reprezentanţii Green Village Resort din Sfântu Gheorghe, care face parte din Eurolines Group.
Unul dintre motivele pentru care turiştii au ales Delta Dunării este legat de evenimentele cultural-artistice programate în cadrul cunoscutului Festival Internaţional de Film Independent „Anonimul”, ce se desfăşoară în intervalul 8 – 14 august la Sfântu Gheorghe.
„În acest moment, conform rezervărilor pe care le avem, zilele de vineri şi sâmbătă sunt pline datorită Festivalului Anonimul; în zilele de duminică şi luni, gradul de ocupare depăşeşte 90%. Pentru a veni în întâmpinarea turiştilor, am creat pachetul special <>, ce include, pe lângă două nopţi de cazare cu mic dejun pentru două persoane, şi biletele la concertul trupei The Nightlosers din 14 august”, declară Octavian Moldovan, director general Green Village Resort.
În general, turiştii care aleg Delta Dunării ca destinaţie pentru vacanţa de vară sunt atraşi de plajele sălbatice de la Sfântu Gheorghe, precum şi de numeroasele experienţe de care pot avea parte aici (excursii cu barca pe canale, explorarea Deltei într-un caiac, bird-watching etc.). Tocmai de aceea, Delta rămâne o destinaţie căutată şi după mijlocul lunii august, dată considerată vârful sezonului estival; rezervările efectuate până în acest moment indică un grad de ocupare de aproape 100%. În ceea ce priveşte tarifele, acestea vor scădea cu aproximativ 10% după data de 10 septembrie.
„Sperăm ca până la finalul sezonului estival să recuperăm pierderile înregistrate până acum, de aproximativ 10%, generate, în principal, de incertitudinile legate de conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, un alt factor ce a dus la scăderea numărului de turişti în destinaţiile interne în ansamblu, nu doar în deltă, a fost redeschiderea graniţelor şi posibilitatea de a călători în străinătate fără restricţii după doi ani de pandemie, o situaţie de care au vrut să profite cât mai mulţi români”, afirmă Octavian Moldovan.
În schimb, numărul turiştilor străini care vizitează Delta nu a revenit la nivelul anterior pandemiei; de exemplu, pentru minivacanţa de Sfânta Maria, la Green Village Resort 4* sunt până în zece rezervări de sejururi efectuate din ţări precum Germania, Polonia şi Marea Britanie.
***
Potrivit unei analize realizate de Litoralulromanesc.ro, pe litoralul autohton sunt aşteptaţi aproximativ 200.000 de turişti, în minivacanţa de Sfânta Maria ceea ce echivalează cu cel mai aglomerat weekend din acest sezon estival.
„Dat fiind că luna august coincide cu perioada concediilor, cei mai mulţi români şi-au rezervat vacanţe pentru acest interval încă de când au fost lansate primele oferte”, arată datele Litoralulromanesc.ro.
Conform sursei citate, hotelurile în care s-au epuizat locurile sunt cele care oferă un raport calitate-preţ bun. De asemenea, turiştii s-au orientat şi către acele unităţi de cazare care oferă servicii suplimentare precum acces la piscină, plajă privată, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport etc.
„Se fac şi rezervări pe ultima sută de metri, dar disponibilităţile la cazare se reduc de la o zi la alta. Ne aşteptăm ca gradul de ocupare să fie aproape de 100% în acest weekend prelungit. În general, se rezervă pachete de trei nopţi de cazare, de vineri până luni, dar sunt şi turişti, mai ales din categoria celor care au rezervat sejururi din timp, care au optat pentru vacanţe mai lungi, de până la o săptămână, care să includă şi această perioadă”, precizează Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Preţul pentru un pachet turistic ce include 3 nopţi de cazare cu mic dejun la un hotel de 3 stele din staţiunea Jupiter porneşte de la 1.062 lei/camera dublă. Acelaşi pachet, dar în staţiunea Mamaia, costă 960 lei/camera dublă. La un hotel de 4 stele din Eforie Nord, 3 nopţi de cazare cu mic dejun costă 1.650 lei/camera dublă, iar tariful pentru un pachet all inclusive, cu 3 nopţi de cazare, tot în Eforie Nord, la un hotel de 4 stele este 2.397 lei/camera dublă.
„Staţiunea Mamaia, care începuse cu stângul acest sezon estival, este din nou solicitată de turişti. Cererea a crescut mai ales după ce, pe de o parte, autorităţile au decis să reducă semnificativ taxa de parcare, iar, de cealaltă parte, operatorii din turism au venit cu oferte speciale la cazare, masă, închirieri de şezlonguri etc. Astfel că în acest moment putem spune că Mamaia a revenit la nivelul rezervărilor de vara trecută”, menţionează sursa citată.
După data de 15 august, care este vârful sezonului estival, tarifele intră într-o curbă descendentă până la finalul lunii, când va fi lansat programul Litoralul pentru Toţi, cu preţuri ce pornesc de la 70 lei/camera/noapte.
****
Minivacanţa de Sfânta Maria a dublat numărul rezervărilor pentru sejururi în România, înregistrându-se cu 106% mai multe rezervări pentru acest weekend extins comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată o analiză realizată de Travelminit.ro, o platformă de rezervări online.
Conform sursei citate, preţul mediu pentru o cameră/noapte în acest weekend este de 254 de lei.
„Litoralul românesc este din nou cea mai populară destinaţie pentru minivacanţa de Sfânta Maria. Pe lângă staţiunile de la mare, foarte căutate sunt şi destinaţiile montane şi balneare”, se menţionează în comunicat.
Hotelierii şi operatorii din industria turismului se pregătesc pentru cele mai aglomerate zile din această vară, vârful de sezon estival, în contextul în care urmează un weekend prelungit cu ocazia sărbătorii de Sf. Maria.
„Dacă anul trecut data de 15 august a picat într-o zi de duminică, astfel că nu s-au putut face prea multe planuri de vacanţă, anul acesta românii vor să profite din plin de acest moment”, precizează reprezentanţii platformei hoteliere online Travelminit.ro.
Conform raportului emis de Travelminit.ro, preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte a crescut cu 16% în acest weekend prelungit. Mai exact, preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte este de 254 de lei acum, în timp ce în 2021, în aceeaşi perioadă, preţul era de 219 lei. În ciuda scumpirii tarifelor, rezervările au crescut cu 106%, semn că românii îşi doresc să profite de ziua liberă de luni şi de o pauză de relaxare. De asemenea, emiterea voucherelor de vacanţă a jucat un rol semnificativ în succesul acestui weekend pentru turismul intern, pentru că foarte mulţi turişti le-au utilizat pentru achitarea cazării.
În ceea ce priveşte destinaţiile alese de români, topul se prezintă în felul următor: litoralul conduce detaşat, cu 27% dintre rezervări, urmat de munte (16% dintre rezervări), staţiunile balneare (14% dintre rezervări) şi marile oraşe (12% dintre rezervări). Cât despre unităţile de cazare alese, pensiunile au cele mai multe rezervări (38%), urmate de hoteluri (29%), vile (10%) şi apartamente (8%).
„Minivacanţa de Sfânta Maria este ultima perioadă suprasolicitată din această vară, este weekendul în care jucătorii din industria turismului turează motoarele la maximum pentru a le oferi clienţilor experienţele şi serviciile pe care şi le doresc. (…) Vremea se anunţă a fi una caldă şi în septembrie, deci turiştii care îşi doresc un sejur la mare pot face rezervări încă de pe-acum pentru începutul de toamnă. Mai mult decât atât, pentru că ne dorim să îi recompensăm pe cei care călătoresc în România, luna trecută am dat startul unei campanii cu un premiu special la final de sezon estival. Cei care vor rezerva între 1 iulie şi 31 august o cazare pe travelminit.ro sau pe promoţii.travelminit.ro au şansa de a câştiga 10.000 de lei la sfârşitul acestei veri, plus alte premii cool”, spune Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare Travelminit.
Potrivit sursei citate, românii care preferă să evite destinaţiile populare în acest weekend prelungit şi să se bucure de linişte pot alege zonele mai retrase, adevărate comori ale României.
„De exemplu, cei care iubesc muntele şi natura, dar vor să evite staţiunile arhipline de pe Valea Prahovei se pot orienta către Ţara Făgăraşului, cu satele şi peisajele sale minunate. Ţinutul secuiesc este, de asemenea, o opţiune grozavă pentru cei care caută deconectarea completă. Harghita se numără printre cele mai verzi judeţe ale României, astfel că cei care ajung aici în weekend se pot bucura de trasee într-un cadru natural spectaculos, de activităţi pline de adrenalină, dar şi de o bucătărie tradiţională absolut senzaţională. Nu trebuie ratate nici satele săseşti din zona Transilvaniei, mai ales că sunt multe opţiuni pe lângă deja cunoscutele Viscri, Biertan şi Meşendorf. Pentru cei care caută tradiţii şi experienţe autentice, Criţ, Saschiz şi Moşna sunt câteva opţiuni excelente”, au transmis reprezentanţii reprezentanţii platformei hoteliere online.
sursa: Agerpres