Litoralul românesc, zonă sigură pentru turiști. Valeria Abaza, biolog marin: Avem o stație permanentă la Mamaia, din care prelevăm probe fizico-chimice zilnic și le analizăm

Autoritățile din România îi reasigură pe turiști că nu există niciun pericol ca litoralul românesc să fie poluat de apa Niprului, după distrugerea barajului din Ucraina, care ajunge în Marea Neagră. Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța a explicat procedura la TVR. 

”Nu este nicio problemă din punctul nostru de vedere. Avem o stație permanentă la Mamaia, din care prelevăm probe fizico-chimice zilnic și le și analizăm. Datele sunt trimise zilnic către DSP Constanța, care ni le-a solicitat pentru a le corela cu datele de microbiologie pe care le determină domniile lor. Până în momentul de față nu s-a detectat nimic. S-au prelevat probe și de la Sulina, și de la Sfântu Gheorghe. Am încercat să prelevăm probe dincolo de Delta Dunării. Până în momemtul de față nu am detectat nicio problemă.” a declarat Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța.

Directorul Centrului Național Ucrainean pentru Ecologie Marină spune că, dacă apa dulce contaminată ajunge pe coastele României și Bulgariei, va fi la fel de periculos ca la Odesa, unde au fost găsite microorganisme care pot provoca infecții intestinale.

Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța: ”E puțin probabil, pentru că trebuie să ținem cont și de curenți, și de cantitatea de apă care mai disipează din microorganisme. Nu or să aibă aceleași concentrații dacă ajung la noi.”

O expediție românească a pleacat pe apă, dincolo de zona de influență a Dunării pentru a preleva noi probe lămuritoare.

”Se preconizează ca această expediție să se încheie la sfârșitul acestei săptămâni. A început pe 20. Azi s-au predat probele de la adâncimi de 20 de metri către Direcția Sanitară Tulcea.”, a completat sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati