Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seara o conferință de presă la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Întrebat despre necesitatea finanțării cu 100.000 de euro a societății civile și a presei din Belarus, în condițiile în care ministerul român de Finanțe împrumuta bani pentru refinanțarea datoriei publice, șeful statului a declarat că România a încurajat și încurajează în continuare Belarusul pe calea democratică.
Reporter: Puteti să-mi spuneti care a fost argumentul, necesitatea pentru care Romania a finanțat cu 100.000 de €, prin Ministerul Afacerilor Externe care a transferat acesti bani din bugetul țării, în data de 15 septembrie 2020, susținerea societății civile și a presei independente din Belarus (mai exact protestele dintr-un stat independent) în condițiile în care în acea perioadă ministerul Finantelor împrumuta miliarde de euro, bani pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat iar noi eram în debutul valului doi al pandemiei!
Klaus Iohannis: Una e una și alta e alta. Aceste chestiuni au fost foarte bine explicate la vremea respectivă și de mine și de Ministrul Afacerilor Externe. Noi am incurajat prin diverse măsuri împreună cu partenerii noștri societatea civilă din Belarus și încurajăm în continuare Belarusul pe calea democratică.
Reporter: Finanțand? În condițiile în care în perioada respectivă România se împrumuta. Care a fost argumentul?
Klaus Iohannis: Acesta a fost argumentul.
România a acordat 100.000 de euro pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus
Ministerul Afacerilor Externe a transferat astăzi, 15 septembrie 2020, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2020, gestionat de MAE și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), o contribuție financiară voluntară în valoare de 100.000 de EURO pentru susținerea societății civile și a presei independente din Belarus. Contribuția României a fost transferată Organizației European Endowment for Democracy (EED), instituție europeană specializată în acordarea de asistență pentru proiecte de consolidare a democrației și drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene. Astfel, România se alătură celorlalți parteneri din UE, state membre și instituții, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societății civile din Belarus.
”În aceste zile, societatea civilă și presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democrație. Această susținere din partea României are ca obiectiv împlinirea așteptărilor legitime ale cetățenilor din Belarus, mai ales în condițiile în care sprijinirea evoluțiilor și reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a aprobat acordarea contribuției financiare voluntare menționate.
România rămâne un susținător consecvent al consolidării democrației în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor și principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate și prosperitate, atât pentru cetățenii statelor din Vecinătatea Estică, cât și pentru regiune în ansamblu.