Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind protestele, iniţiată de liberalii Lucian Bode şi Nicolae Ciucă. Proiectul a fost atacat la CCR de către USR şi Forţa dreptei, dar judecătorii Curţii au respins sesizarea.
După promulgarea legii privind protestele, Lucian Bode, secretarul general al PNL, este încrezător ca de acum încolo, în cadrul manifestațiilor publice, vor fi tot mai puține cazuri de violență întrucât noua lege este necruțătoare cu asemenea fapte.
Bode este încrezător că noile prevederi ”vor fi un motiv de descurajare pentru cei care intenţionează să se manifeste violent, care sunt abuzivi cu cei din jur şi care pun în pericol vieţi prin comportamentul lor antisocial”.
Lege de descurajare
”Autorităţile statului trebuie să aibă instrumente ferme pentru a contracara şi sancţiona infracţiunile, mai ales pe cele în forme agravante şi săvârşite împotriva celor vulnerabili”, arată el.
”Este oficial! A devenit lege! Propunerea legislativă de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o împreună cu dl. senator Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi al PNL, a fost astăzi promulgată de către preşedintele României, dl. Klaus Iohannis.
Am încredere că noile prevederi, care de astăzi sunt în vigoare, vor fi un motiv de descurajare pentru cei care intenţionează să se manifeste violent, care sunt abuzivi cu cei din jur şi care pun în pericol vieţi prin comportamentul lor antisocial”, a afirmat Lucian Bode, joi, într-o postare pe Facebook.
Cu gândul la cei vulnerabili
Liberalul consideră că aceste modificări la Codul Penal au fost făcute ”cu gândul mai ales la cei vulnerabili, cum sunt copiii, care au nevoie de protecţia noastră, a tuturor”.
”Trăim într-o societate în care violenţa cunoaşte forme din ce în ce mai complexe de manifestare, de aceea autorităţile statului trebuie să aibă instrumente ferme pentru a contracara şi sancţiona infracţiunile, mai ales pe cele în forme agravante şi săvârşite împotriva celor vulnerabili. Bunăstarea unui popor este dată şi de gradul lui de siguranţă, de aceea obiectivul unui stat funcţional este să-şi protejeze cetăţenii şi să asigure dezvoltarea societăţii.
Pe parcursul procesului legislativ, odată intrată în dezbatere parlamentară, această iniţiativă a suscitat dezbateri intense, au existat argumente pro şi contra, dar rezultatul final este ceea ce contează, vorba marelui Winston Churchill: «Pesimistul vede dificultăţi în orice oportunitate. Optimistul găseşte oportunităţi în orice dificultate». Este o lege pentru oameni, este o lege care îndeamnă la responsabilitate şi la respect faţă de semeni!”, a susţinut Bode.