Lucian Romaşcanu: Dorim să putem oferi contracte de colaborare artiştilor refugiaţi din Ucraina

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a întâlnit vineri, la Opera Naţională Bucureşti, cu balerini ucraineni, refugiaţi în România, care încep programul de studiu alături de soliştii şi maeştrii primei scene lirice a ţării, prilej cu care şi-a exprimat speranţa ca acestora să li se poată oferi contracte de colaborare.

„Avem cinci balerini care au plecat de la grozăviile de acolo, iar Opera a înţeles să-i găzduiască şi să le asigure toate condiţiile pentru a-şi continua repetiţiile, astfel încât să-şi menţină forma. În funcţie de ce măsuri legislative vom reuşi să adoptăm privind integrarea în muncă a celor care vin din Ucraina, probabil că li se vor putea oferi şi lor contracte de colaborare”, a declarat Romaşcanu, potrivit Agerpres.

El a precizat că, dacă artiştii ucraineni vor cere azil în România, urmare unei proceduri speciale, procesul se va încheia cu acordarea cetăţeniei române.

„Pe azil este o procedură specială, nu mă pricep eu foarte bine, dar cert este că această procedură se va termina la un moment dat. Dacă vor azil, înseamnă că vor dori să rămână aici, probabil că atunci se va închide tot procesul acesta cu aprobarea cetăţeniei. Pe partea de muncă există nişte precedente la nivel european care vor fi implementate şi la noi. Am înţeles de la colegul meu Marius Budăi, de la Ministerul Muncii, că există posibilitatea să integrăm în muncă cu o durată determinată de trei ani. Sigur, este ceea ce putem oferi. Eu îmi doresc foarte tare ca această situaţie să fie cât mai scurtă şi oamenii să se poată întoarce la casele lor”, a arătat ministrul.

Lucian Romaşcanu a reamintit că Ministerul Culturii s-a implicat în eforturile de uşurare a vieţii refugiaţilor prin intermediul strângerii de fonduri, colectării de alimente, ca şi prin organizarea unor concerte caritabile.

„Teatrul Naţional din Bucureşti este pregătit să primească artişti, cum o face Opera Naţională, şi să-i integreze acolo o perioadă. Au folosit autocarul lor pentru a ajuta la transportul refugiaţilor, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional de Istorie au strâns alimente pentru refugiaţi. Este firesc să facem acest lucru, iar faptul că Ministerul Culturii este unul cu foarte multe instituţii în subordine şi cu foarte mulţi angajaţi ajută să punem o amprentă importantă în acest demers de ajutorare”, a mai spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati