Lucrările la rețeaua de termoficare din Capitală se prelungesc până în 20 august

Lucrările la rețeaua de termoficare din Capitală se prelungesc până în 20 august, anunță Termoenergetica. Mii de blocuri din București nu au apă caldă de la începutul lunii.

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat că sunt continuate atât lucrările de înlocuire a conductelor de pe Calea Văcărești, cât și cele de pe Magistrala 3 Sud, din căminul Releului (strada Releului) – unul dintre cele mai importante noduri din sistemul de termoficare din Capitală.

„Ambele șantiere au o importanță majoră atât pentru viitoarea funcționare a sistemului de termoficare, cât și pentru execuția viitoarelor proiecte de reabilitare, desfășurate de municipalitate prin programul POIM.

Decizia de continuare a lucrărilor a fost impusă de starea precară a conductelor de termoficare, de imposibilitatea efectuării sudurilor după montarea noilor tronsoane de conductă, dar mai ales de necesitatea urgentării măsurilor privind exploatarea în siguranță a întregului sistem de termoficare”, precizează compania.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 20 august

Termoenergetica amintește că săptămâna trecută, simultan cu oprirea CTE Sud pentru revizia anuală. au fost începute lucrări în Sectorul 3, pe conducta Magistralei 3 Sud – în zona străzii Releului – și în căminul Releului.

În paralel, în succesiunea operațiunilor și manevrelor tehnice impuse de pornirea CTE Progresu s-au produs mai multe avarii pe rețeaua termică primară, în urma cărora s-a constatat că rețeaua primară amplasată în zona Calea Văcărești – Bulevardul Abatorului din Sectorul 4 nu prezintă siguranță în exploatare, conform companiei municipale. Astfel, „au fost începute în regim de urgență” lucrări și în această parte a Capitalei.

„Termenele stabilite inițial se bazau pe informațiile existente înainte de decopertarea galeriilor”

Oprirea punctelor termice din sectoarele 2 și 3 a fost impusă de faptul că alimentarea cu agent termic pentru apă caldă din CTE Progresu se poate face doar prin două trasee ce subtraversează râul Dâmbovița, respectiv zona Releului și zona Calea Văcărești – Bulevardul Abatorului. Ambele trasee de alimentare au fost afectate de lucrări și în cazul ambelor șantiere, termenele stabilite inițial se bazau pe informațiile existente înainte de izolarea tronsoanelor, decopertarea galeriilor sau începerea lucrărilor de înlocuire a conductelor din căminul Releului.

În cazul lucrărilor de pe Calea Văcărești, care afectează funcționarea punctelor termice din Sectorul 4, după executarea primelor operațiuni prin care a fost schimbată o lungime de 60 de metri de conductă cu diametrul de 500mm, veche de aproape 45 de ani, s-a constatat faptul că efectuarea sudurilor între noul cupon de țeavă și conducta din galerie nu poate fi făcută în siguranță. Pe cale de consecință, s-a decis înlocuirea unui tronson cu o lungime mai mare și pentru acest lucru au fost deja suplimentate echipele de intervenție, arată Termoenergetica.

Termenul pentru finalizare este data de 20 august 2023.

În Căminul Releului sunt amplasate vanele care fac legătura între Magistrala 3 Sud și Magistrala Berceni, respectiv legăturile între conductele de alimentare dintre CTE Sud și CTE Progresu. Vor fi înlocuiți aproximativ 20 de metri de conductă cu diametrul de 1200 mm și alți aproximativ 50 de metri de conductă cu diametrul de 1000mm, precum și două vane cu diametrul de 1000mm și alte vane de golire sau de aerisire. Conducta Magistralei 3 Sud a fost pusă în funcțiune în anul 1968, această zonă de rețea având 55 de ani de funcționare.

„Este important de subliniat că termenele lucrărilor sunt estimate înainte de deschiderea șantierelor și decopertarea galeriilor. Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute în teren. În șantierele mari, se va lucra simultan în mai multe puncte, astfel încât, pe măsura finalizării unor operațiuni, punctele termice să fie repuse în funcțiune mai repede decât termenul estimat”, mai spune compania municipală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati