Luminița Odobescu a discutat situația energetică a Ucrainei la întâlnirile G7+

Ministrul Luminiţa Odobescu a participat, marţi, la reuniunea G7+ pe tema susţinerii infrastructurii energetice a Ucrainei, în formatul miniştrilor Afacerilor Externe, la invitaţia secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, context în care a subliniat importanţa sprijinului internaţional constant pentru Kiev.

Potrivit MAE, Odobescu a subliniat rolul SUA în mobilizarea statelor partenere în eforturile de susţinere a sectorului energetic al Ucrainei.

Şefa diplomaţiei române a menţionat, de asemenea, asistenţa multidimensională oferită de România statului vecin, cu accent pe sprijinul de urgenţă acordat în domeniul energetic şi participarea la Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), în cadrul căreia ţara noastră lucrează să îmbunătăţească conexiunea Ucrainei şi a Republicii Moldova la infrastructura energetică europeană.

Odobescu a evidenţiat necesitatea ca discuţiile despre rezilienţa energetică, inclusiv securitatea aprovizionării cu energie, să ţină cont de impactul actualei situaţii de securitate asupra Republicii Moldova, în cazul căreia este necesar sprijinul pentru diversificarea mix-ului energetic şi al rutelor de transport, respectiv, pentru eforturile de creştere a eficienţei şi a capacităţilor interne de producţie.

Reuniunea s-a desfăşurat în format videoconferinţă, cu participarea ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El a informat statele participante asupra evoluţiilor recente din Ucraina, asupra situaţiei infrastructurii energetice afectată de atacurile ruse, precum şi cu privire la priorităţile în materie de asistenţă necesară din partea comunităţii internaţionale.

Formatul G7+ dedicat infrastructurii energetice a Ucrainei a fost lansat în noiembrie, anul trecut, la Bucureşti. La cea de a patra ediţie în acest format organizată marţi au luat parte miniştrii Afacerilor Externe şi alţi înalţi reprezentanţi din statele G7+, respectiv SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Suedia şi Norvegia, alături de reprezentanţi ai unor structuri regionale şi internaţionale relevante precum Uniunea Europeană, Comunitatea Energetică Europeană, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa: AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati