Luna Muzicii Româneşti la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

„Casa Artelor Dinu Lipatti” organizează sâmbătă, la orele 17:00, evenimentul online „Luna Muzicii Româneşti”, Partea I.

În luna noiembrie, Casa Artelor „Dinu Lipatti” celebrează împlinirea unui secol de existenţă a Societăţii Compozitorilor Români, devenită în 1949 Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor Români, Societate din care a făcut parte, cu mare onoare, şi mentorul nostru spiritual, pianistul, compozitorul şi pedagogul Dinu Lipatti. În semn de preţuire şi recunoaştere, Casa Artelor „Dinu Lipatti” a intitulat luna noiembrie „Luna Muzicii Româneşti”, toate Premierele Online transmise în următoarele patru week-end-uri fiind dedicate compozitorilor şi interpreţilor români.

Sâmbătă, de la orele 17:00, vă invităm pe pagina noastră de Facebook să urmăriţi în Premieră Online Recitalul Extraordinar de muzică Românească susţinut de soprana Bianca Manoleanu şi de pianistul Remus Manoleanu, reputaţi promotori ai creaţiei româneşti, Selecţiuni din Festivalul Internaţional „Meridian” la „Casa Artelor Dinu Lipatti”, Înregistrări din anii 2018 şi 2019.

Bianca Luigia Manoleanu, urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul său discipol -, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc. „Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”.

Timp de peste 35 de ani, colaborează în calitate de solist cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, din ţară şi de peste hotare (Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia). Împreună cu pianistul Remus Manoleanu susţine recitaluri de lied universal şi românesc (în special prime audiţii). Este preşedinte fondator al Fundaţiei Culturale „Bianca”, organizator al Concursului Naţional de Interpretare „OperaStart” şi al Concursului Internaţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. I s-au acordat mai multe premii printre care: Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2011), „Premio alla cultura” în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia (2013). Activează ca prof. univ. dr. la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul UNMB, unde între anii 2008-2016 a deţinut funcţia de decan. Are numeroase cd-uri şi înregistrări speciale radio.

Remus Manoleanu este doctor în muzică, absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiraş şi Gh. Halmoş, precum şi al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. A câştigat bursa naţională George Enescu în 1972. A urmat cursuri de specializare în Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova (profesorul S. Neuhaus).

A participat în calitate de solist la numeroase festivaluri, concertând curent în România şi în străinătate. A jucat de zeci de ori în Hamlet, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet. A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română şi muzică contemporană românească la Electrecord. I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri. Este membru fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. A publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., cărţile Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice în muzica românească. A creat Fundaţia Culturală BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. A primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati