„Luna Roșie” poate fi admirată în weekend în Capitală prin 4 telescoape profesioniste, fenomenul coincide cu Halloween

Anul acesta, fix de Halloween, avem eclipsă de lună. Se întâmplă o dată la 500 de ani ca acest fenomen să pice în ultimul weekend din octombrie. În Capitală, Luna Roșie poate fi admirată cu 4 telescoape la care publicul are acces gratuit. Evenimentul va fi marcat  cu ateliere de astronomie și explicații la scenă, susținute de experți, trasnmite primăria Sectorului 6.

„Astrele se vor alinia pentru noi, în weekendul 27-29 octombrie, când organizăm cel mai mare festival de Halloween din România, pe Lacul Morii. Mai exact, sâmbătă seara, Soarele, Pământul și Luna vor fi aliniate suficient de exact, încât Luna intră parțial în umbra Pământului. Evenimentul astral are loc începând cu ora 21.02, iar maximul eclipsei va fi atins la ora 23.14. Începând cu ora 22.00, partea de jos a Lunii devine roșie.”, se mai transmite în comunicat.

Eclipsă parțială de lună roșie, sâmbătă seara

Această potrivire, ca Luna să fie roșie, iar eclipsa parțială să aibă loc în weekendul de Halloween se întâmplă o dată la 500 de ani. De unde știm? În urma unui calcul matematic. Eclipsele de Lună sau de Soare sunt prezise cu exactitate încă din Antichitate”, explică Adrian Bănuță, președintele Asociației Science & Technology, coordonatorul atelierelor Știință și Tehnică și organizatorul AstroFest din Sectorul 6.

De altfel, o echipă Știință și Tehnică va fi prezentă pe insula Lacul Morii în cele 3 zile de West Side Hallo Fest. Vor susține ateliere de robotică, astronomie, desen 3D, gaming, VR, biologie, grafică, animație, baloane de săpun. Sâmbătă, când are loc eclipsa, vor veni cu 4 telescoape profesionale, la care oamenii au acces gratuit. Unul dintre telescoape va fi conectat la ecranul gigant de la scenă, astfel încât spectaculoasa eclipsă să poată fi văzută în direct de către toți participanții. Alexandru Mironov (directorul revistei Știință&Tehnică), Cătălin Beldea (supranumit „vânătorul de eclipse”) și Marian Naiman (președintele de onoare al Astroclubului București) vin cu explicații și prezintă eclipsa în direct, de pe scenă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati