Luni încep scrierile pentru Evaluarea Națională 2022

0
141
Evaluare nationala
sursa foto: www.idevice.ro

Absolvenții clasei a VIII-a se pot înscrie la Evaluarea Națională în perioada 30 mai – 3 iunie Cursurile se vor încheia pe 3 iunie, în timp ce examenele vor începe pe data de 14 iunie, informează euronews.ro.

Cine se poate înscrie la Evaluarea Națională 2022

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educației, la Evaluarea Națională 2022 se pot înscrie atât absolvenții clasei a VIII-a din seria curentă, cât și cei din seriile anterioare. Înscrierile se fac la secretariatele unităților de învățământ absolvite, astfel:

  • pentru candidaţii din seria curentă, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului, de către secretarii unităţilor de învăţământ, în conformitate cu evidenţele din şcoli;
  • pentru candidaţii din anii precedenţi, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă din care să reiasă anul absolvirii şi faptul că nu a participat la examenele naţionale menţionate
  • pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate a candidatului sau a părintelui/tutorelui acestuia, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine Evaluarea Naţională la o unitate de învăţământ, stabilită de comisia judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului.

Când au loc probele la Evaluarea Națională 2022

La fel ca în ceilalți ani, va exista o singură sesiune pentru Evaluarea Națională. Elevii vor încheia cursurile la data de 3 iunie 2022, urmând să susțină prima probă la data de 14 iunie.

Calendarul Evaluării Naționale 2022:

  • 14 iunie 2022 – Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 – Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până în ora 14:00) – Afișarea primelor rezultate, înainte de contestații
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestațiilor

După examene vine admiterea la liceu

După afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2022, pentru elevi va urma o altă etapă importantă: admiterea la liceu.

Media de admitere la liceu este compusă din media obținută la Evaluarea Națională (80%) și media claselor 5-8 (20%).

Concret, formula de calcul a mediei de admitere la liceu este:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor 5-8
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.