Mă pot vaccina dacă sunt sub tratament cu anticoagulante? Ce spune Ministerul Sănătății

0
159

Ministerul Sănătății răspunde la o nouă întrebare despre vaccinarea împotriva COVID-19 – ”Mă pot vaccina dacă sunt sub tratament cu anticoagulante?”.

Această serie de Q&A face parte dintr-o campanie de informare numită ”Pastila de Informare”.

Răspunsul la întrebare este: ”Da, pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19”, transmite Ministerul Sănătății pe pagina de Facebook.
Iată și recomandările MS în funcție de tipul de tratament cu anticoagulante:
  • Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.
  • Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulante injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.
  • Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri).
  • Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.
  • În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.