România va participa pentru prima oară, anul viitor, în perioada 30-31 martie, la Paris, la evenimentul ”World Butchers Challenge”, cel mai important concurs de măcelărie, care-și propune să atragă tineri spre această specialitate din industria cărnii.
Formată din 12 componenți, echipa ”Măcelari de Elită” a României a prezentat vineri, la târgul Indagra Food de la Romexpo București, detalii despre acest eveniment, exemplificându-l și cu un exercițiu de măiestrie în domeniu.
”Mă bucur să vă anunț că pentru prima dată în istorie, o țară din sud-estul Europei ca România participă la campionatul anual de măcelărie “World Butchers Challenge” cel mai prestigios eveniment din lume. Echipa României va fi prezentată pentru prima data ca și echipă concurentă. Este o competiție importantă în lume și pentru istoria măcelăriei românești. Toată povestea merge așa ca un vis pentru toată industria asta a cărnii, dar cineva a avut curajul să transforme acest vis în realitate”, a spus Cristian Grindean, organizator de evenimente.
El a menționat că România va participa alături de echipe din 15 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și SUA.
”Scopul participării României la această competiție este acela de a revitaliza meseria de măcelar atât la nivel național cât și local, astfel încât tânăra generație să fie atrasă de această schimbare de perspectivă”, a adăugat Grindean.
Florin Moroșanu, directorul Fundației „Ștefan Moldovan” care are ca scop atragerea tinerilor spre zona de carmangerie, a arătat că proiectul „Măcelari de Elită” este și o provocare pentru cei care doresc să activeze în domeniu.
”Aș dori să spun câteva cuvinte despre fundația “Ștefan Moldovan” și cum ne-am implicat în acest proiect. Ce m-a impresioanat pe mine în acest proiect. Fundația <Ștefan Moldovan> a apărut pentru a onora memoria maistrului măcelar Ștefan Moldovan, cel care a fondat compania Moldovan Carmangerie Cluj, un om care a apreciat valorile muncii cinstite. Fundația își propune să ducă mai departe moștenirea meseriilor și să încerce să atragă tinerii înspre ceea ce înseamnă meseriile tradiționale, iar proiectul <Măcelari de Elită> este primul pas în acest sens”, a punctat acesta.
El a subliniat că ceea ce a găsit în această industrie i s-a părut foarte interesant și că a văzut dincolo de concurența companiilor și o colaborare între acestea.
- „Am observant o coloborare reală și astfel lucrul acesta merită apreciat. De asemenea, am văzut de-a lungul timpului colaborări cu mulți partenereri. Sunt mulți și au contribuit fiecare după capacitățile financiare, însă important este faptul că datorită muncii lor am ajuns și noi astăzi aici. Aș dori să mulțumesc partenerilor noștri principali strategici Auchan și BCR care ne-au dat și încrederea de-a merge cu acest proiect și încrederea pe care ne-au dat-o în compania Moldovan să facem tot ce ne stă în putință pentru a fi aici la nouă luni de zile de la lansarea ideii publice, cu foarte multe speranțe în ce vom face în continuare”, a declarant Moroșanu.
Echipa „Măcelari de Elită” a făcut o demonstrație de măiestrie în fața publicului, pentru a exemplifica modul în care vor evolua la competiția ce va avea loc la Paris.
Formată în urma unor selecții la nivel național, echipa României are în componență un căpitan – Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), cinci titulari seniori – Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ionuț Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), patru rezerve – Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (Carmangeria Ozana, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), și doi ucenici – Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj), Petre Niță (Carmangeria Ozana, București).
Ucenicii vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. În vederea pregătirilor pentru „olimpiada măcelarilor”, echipa îl are designer culinar pe Marius Verdeși, fondatorul Zimbria, iar drept consilier și creator de rețete pe Gelu Vișan, managerul Cantinei Primăriei Cluj.
Participarea României la WBC 2025 este un proiect inițiat de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie și președinte al Fundației „Ștefan Moldovan”, cu scopul revitalizării meseriei de măcelar.
- Echipa a găsit de la bun început susținere din partea Auchan și BCR, precum și din partea unor jucători importanți din industria cărnii și cea alimentară.
- „Susținem cu mândrie acest proiect unic în România care și-a propus, încă de la început, să revitalizeze una dintre cele mai riguroase și exigente meserii – aceea de măcelar. Prezența României la această competiție reprezintă o oportunitate extraordinară de a aduce în fața lumii măiestria, tradițiile noastre locale și de a celebra contribuția măcelarilor la calitatea și diversitatea preparatelor de pe mesele noastre. Felicităm toți profesioniștii selectați și le dorim mult succes!”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Corporate Affairs & Retail Media Auchan România.
„Este o mare șansă pentru noi de a ne afirma și pentru a obține un rezultat bun trebuie să ajungem ca împreună, toți 12, să lucrăm ca un mecanism de ceas bine uns. În timpul antrenamentelor ne vom da seama unde ne aflăm în acest moment, ce avem de îmbunătățit și cum putem scoate maximum din orice piesă în timpul impus de concurs”, a mai spus și căpitanul echipei Gabriel Arghir.
Specialiștii măcelari, aleși în urma unor selecții regionale organizate
Specialiștii măcelari care formează echipa au fost aleși în urma unor selecții regionale organizate, în perioada 18 mai – 29 iunie, în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București, și la care au participat peste 40 de măcelari din întreaga țară. Candidații au avut la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate.
Juriul a punctat fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale.
Odată alcătuită, echipa a început antrenamentele lunare, care se desfășoară la Cluj, în spațiile oferite de Moldovan Carmangerie. Pregătirea intensă va consolida strategia echipei și rolurile pe care fiecare măcelar le va avea în competiție, astfel încât România să fie reprezentată cu succes la Paris.
Prezența României la Campionatul Mondial al Măcelarilor 2025 reprezintă o premieră pentru sud-estul Europei, fiind singura țară din regiune care va concura la această ediție a WBC.
World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta ediție și care adună anul acesta în concurs 15 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Spania și SUA.