„Madama Butterfly” şi „Baiadera”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Opera Națională București ne invită, în această săptămână, în Sala Mare de spectacole, cu două titluri celebre din repertoriul actual. Spectacolul de operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini şi spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

Joi, 3 iunie, începând cu ora 18:30, Opera Naţională Bucureşti prezintă opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Puccini considera „Madama Butterfly” drept cea mai „tehnică” operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-şi modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecinţele unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San şi Pinkerton, un ofiţer din marina americană, are un deznodământ tragic când bărbatul se întoarce acasă cu o altă femeie. Cum nu poate suporta durerea şi dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiţiei.

Duminică, 6 iunie, începând cu ora 18:30, Opera Naţională Bucureşti prezintă spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Creat în 1877 de către Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus şi pe un libret al coregrafului realizat împreună cu Serghei Kudekov, povestea din „Baiadera” dezvoltă o temă romantică, ce a însemnat în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică. Cadrul Vechii Indii era la modă în epocă. Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetică. Dacă pentru alcătuirea libretului a pornit de la poemul epic „Shakuntala” scris de poetul indian Kalidasa, „Regatul umbrelor” pare să fi fost inspirat de ilustraţiile lui Gustav Dore la „Paradisul” lui Dante. Exotismul, fiinţele supranaturale precum silfidele, umbrele, nimfele, se bucurau de mare popularitate, satisfăcând gustul epocii pentru feminitate idealizată.

Biletele se pot achiziţiona de pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Pentru a ne bucura în siguranţă de fiecare spectacol, reprezentaţiile au fost adaptate, pentru a respecta normele oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măştii este obligatorie, se va respecta distanţarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentaţia, în baza biletului (fizic sau electronic). Pentru a participa la spectacolele Operei Naţionale Bucureşti vaccinarea şi testarea nu sunt obligatorii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati