MAE a continat demersurile, în cazul nepermiterii intrării unor cetăţeni români pe teritoriul Statelor Unite Mexicane

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, în contextul recentelor decizii de nepermitere a intrării unor cetăţeni români pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, că a continuat demersurile faţă de autorităţile mexicane, iar din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la Bucureşti a fost invitat în audienţă de către secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea. De asemenea, MAE a cerut asistenţa autorităţilor mexicane competente în vederea remedierii situaţiei şi face apel la un dialog deschis şi constructiv pe canale diplomatice.

MAE anunţă că în data de 22 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la Bucureşti a fost invitat în audienţă de către secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea.

Cu acest prilej, partea română a exprimat ferm preocuparea deosebită faţă de situaţia turiştilor români returnaţi din Statele Unite Mexicane, condiţiile de returnare şi nerespectarea dreptului cetăţenilor români în cauză de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de México. Totodată, partea română a solicitat, în regim de urgenţă, asistenţa autorităţilor mexicane competente în vederea remedierii situaţiei, precum şi evitarea pe viitor a oricărui tratament necorespunzător pentru cetăţenii români.

”De asemenea, partea română a făcut apel la un dialog deschis şi constructiv pe canale diplomatice şi între instituţiile competente dintre cele două state”, spune MAE. MAE precizează că a subliniat în dialogul cu autorităţile mexicane faptul că, deşi Statele Unite Mexicane au dreptul suveran de a decide să acorde dreptul de intrare pe propriul teritoriu, se impune ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, precum şi să nu genereze situaţii ofensatoare. Totodată, MAE a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Statele Unite Mexicane, pentru a fi evitat riscul ca astfel de cazuri să conducă la o abordare discriminatorie, potrivit comunicatului.

Demersuri şi solicitări similare au fost efectuate şi adresate autorităţilor mexicane prin intermediul Ambasadei României la Ciudad de México. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările adresate şi anterior cetăţenilor români ca, înainte de planificarea/efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere, în contextul demersurilor derulate de autorităţile mexicane pentru gestionarea fluxului migraţiei ilegale.

 

MAE subliniază că Ambasada României la Ciudad de México a manifestat o preocupare constantă pentru actualizarea informaţiilor referitoare la condiţiile de acces în Statele Unite Mexicane, informaţii disponibile atât pe pagina de internet a misiunii diplomatice, cât şi pe pagina de internet a MAE, la secţiunea Sfaturi şi alerte de călătorie (http://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861).

Totodată, MAE menţionează că misiunea diplomatică a României în Statele Unite Mexicane a organizat inclusiv sesiuni on-line de informare a agenţiilor române de turism cu privire la cerinţele impuse de autorităţile mexicane pentru accesul cetăţenilor străini pe teritoriul acestui stat.

Pentru a preveni riscurile aferente unei decizii de nepermitere a intrării în Statele Unite Mexicane, MAE reiterează importanţa organizării riguroase a deplasărilor cetăţenilor români şi retransmite o serie de recomandări necesar a fi respectate: 1. să utilizeze serviciile unor agenţii de turism autorizate; 2. să deţină şi varianta tipărită a tuturor documentele aferente deplasării (ex.: vouchere sau rezervări ferme la unităţi hoteliere, biletele de călătorie dus-întors, extrase de cont, itinerariul călătoriei în Statele Unite Mexicane defalcat pe zile etc.), care pot fi utilizate la controlul de imigrări efectuat de autorităţile mexicane la intrarea în Mexic.

MAE foloseşte acest şi prilej pentru a reitera rugămintea adresată cetăţenilor români de a consulta cu atenţie secţiunea condiţii de călătorie în Statele Unite Mexicane de pe pagina de internet a MAE (http://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861), unde regăsesc informaţii detaliate inclusiv cu privire la procedura interviului realizat în cadrul verificărilor efectuate la frontiera mexicană. Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români aflaţi într-o situaţie deosebită pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de México: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de México: 00 52 55 38 833 072.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati